FOCUS PE EI Mastodonţi şi biserici în Bucureşti

FOCUS PE EI  Mastodonţi şi biserici în Bucureşti

V-aţi întrebat vreodată cine este responsabil pentru felul în care arată un oraş? Cine este acela sau cine sunt aceia care decid cum ar trebui să fie faţa unei urbe, care sunt regulile care trebuie respectate? În Capitala României, poate mai mult decât în orice altă parte, modelul în care se construieşte şi rezultatele sunt de neînţeles: străzi înguste, trotuare inexistente, clădiri moderne lipite de unele istorice şi totul fără o linie estetică. Urmează un nou demers FOCUS PE EI.

Dacă te duci către autorităţi, îţi vor vorbi despre autorizaţii, oameni, foşti primari, arhitecţi sau foşti arhitecţi, autorităţi, verificări. Te dai doi paşi în spate, vezi amestecul instetic şi cauţi răspunsuri la întrebările CINE e vinovat? CUM se poate rezolva? CÂND se va rezolva? Mai aştepţi pentru răspunsuri. Ce funcţionează e sistemul PCR. Pile Cunoştinţe Relaţii.

Poate cel mai bun exemplu în acest sens este Cathedral Plaza, un bloc de sticlă şi oţel aşezat în imediata vecinătate a Catedralei Sf Iosif. Clădirea, ridicată acolo unde nu avea voie să fie construită, nu a apucat să fie folosită. S-a vorbit despre demolarea ei imediat după finalizare. Povestea este departe de final.

Primarul spune: în doi ani. Biserica romano-catolică aşteaptă de zeci de ani. Doar timpul ne va spune când şi cum. Şi nu este singurul exemplu de acest fel.

Tot în centrul Capitalei, pe bulevardul Carol I, o clădire de sticlă se sprijină pe complexul arhitectural al Bisericii Armenească. Şi aici avem o poveste romanţată, cu judecători, incendii, o clădire aparent uitată şi un deznodământ îndepărtat. Un singur lucru pare că e cert …nesiguranţa!

Soluţia? Dacă întrebi feţele bisericeşti, acestea îşi pun speranţa în autorităţi şi justiţie, dar cel mai mult în divintate. Demersurile de până acum nu au dus la un rezultat pentru biserică, discuţiile se poartă între avocaţi. Asigurarea complexului, adică o soluţie de a proteja financiar patrimoniul şi moştenirea istorică, nu este o variantă din cauza situaţie juridice complicate.

O plimbare prin Bucureşti vine, din păcate, cu multe astfel de exemple. Capitala, pare că nu mai poate fi numită Micul Paris sau Oraşul Grădinilor, după felul în care se dezvoltă. Cât despre a fi numit un oraş frumos …

foto: emaramures.ro

Afla mai multe despretop stiri
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt