43 de ani de la înfiinţarea metroului

43 de ani de la înfiinţarea metroului

,,Atenţie, se închid uşile!" se aude în metroul din Bucureşti de 43 de ani. Pe 16 noiembrie 1979 a circulat primul tren prin tunelurile subterane ale Capitalei. Vineri, Metrorex şi-a deschis porţile pentru vizitatori care au putut vedea cum este coordonată întreaga reţea de metrou a Bucureştiului.

În doar patru ore, aproape 1.000 de oameni au vizitat Dispeceratul Central al Metrorex, de la Piaţa Unirii. Au putut vedea centrele de comandă, de unde sunt coordonate toate magistralele.

Prima cursă de metrou a străbătut Bucureştiul pe 16 noiembrie 1979. Ruta a fost Semanatoarea - Timpuri Noi. Printre multe alte premiere, metroul bucureştean a mai bifat una: pentru prima dată în istoria omenirii, probele s-au făcut cu călători la bord. Conducătorul de atunci al ţării, Nicolae Ceauşescu, a participat la inaugurare abia o lună mai târziu, după ce s-a asigurat că trenul nu omoară oameni.

La Revoluţie, reţeaua de metrou avea 56 de kilometri. Dezvoltarea a venit în ritm de melc. S-au continuat proiecte din Epoca de Aur şi abia în 2010 au început lucrări pentru un nou tronson, Magistrala 5 din Drumul Taberei. Anul viitor, Metrorex va inagura o nouă staţie, Tudor Arghezi,în sectorul patru al Capitalei.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt