Românii vor plăti un coş de Paşte mai scump decât anul trecut din cauza inflaţiei şi a problemelor din agricultură, spun producătorii

Românii vor plăti un coş de Paşte mai scump decât anul trecut din cauza inflaţiei şi a problemelor din agricultură, spun producătorii

Românii trebuie să se aştepte la o creştere din două cifre a preţului coşului de Paşte faţă de anul trecut, a declarat la Prima News Alina Creţu, de la Asociaţia Pentru Promovarea Alimentului Românesc - APAR.

https://www.youtube.com/watch?v=AHs50ZnSiJU&ab_channel=PrimaNews

„De exemplu, ne este din ce în ce mai greu să cumpărăm lapte. Laptele pleacă de la producător cu aproximativ 2,5 lei pe litru, pleacă de la procesator cu 5 lei, iar în magazin îl găsim la cel puţin 9 lei”, a spus Alina Creţu.

Ea a precizat că acest lucru se va întâmpla din cauza inflaţiei, dar şi a problemelor din agricultură, pentru care nici statul şi nici Comisia Europeană nu acordă nici pe departe ajutoare suficiente.

„O presiune fantastică a fost pusă pe toată reţeaua de producţie şi distribuţie. Cred că ne vom trezi cu aceeaşi situaţie şi la recolta din 2023. Înţelegem că nu au fost negocieri, au fost cerute date din partea autorităţilor din România, acestea au primit situaţia stocurilor, care nu sunt cu 20 la sută mai mari ca în anul precedent, normal, din cauza secetei.

„Neîncadrându-ne în acest procent, România şi Bulgaria au primit totuşi ceva, tocmai din cauză că au apărut condiţii noi de comercializare a cerealelor, din cauza grânelor din Ucraina. Slovenia şi Ungaria nu au primit nimic, doar Polonia a atins cota”, a precizat liderul APAR.

Aşa a ajuns România să primească de la Bruxelles o sumă „ridicolă”, de 10 milioane de euro, a adăugat Alina Creţu.

„Înseamnă un euro pe tonă, absolut nimic! Statul membru poate dubla suma, dar asta o să ajungă la doi euro pe tonă, deci tot degeaba. În plus, cum facem cu fermierii care au vândut şi nu vor mai avea stocuri când se vor împărţi banii? Nu le dăm nimic? Aşteptăm în continuare despăgubiri pentru recolta de primăvară, care a fost clar compromisă”, a precizat Alina Creţu.

Ea a subliniat că pierderile de până acum ale producătorilor români sunt de 500 de milioane de euro şi pot ajunge chiar până la un miliard.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt