Vântul puternic a adus la suprafaţă apa rece de pe fundul Mării Negre. Şi melcii

Vântul puternic a adus la suprafaţă apa rece de pe fundul Mării Negre. Şi melcii
foto: Pixabay

Sunt peste 30 de grade pe litoral, iar apa mării este sloi. Temperatura a scăzut cu 10 grade de pe o zi pe alta şi doar cei curajoşi pot face baie. Fenomenul se numeşte Upwelling şi este destul de rar întâlnit în Marea Neagră. Practic, vântul a bătut atât de tare încât a schimbat direcţia curenţilor din mare şi a ridicat la suprafaţă apa foarte rece de la fund. În plus şi mirosul este insuportabil. Malul este plin de scoici şi melci aflaţi în descompunere.

De la 23 de grade Celsius, o temperatură perfectă pentru apa mării în această perioadă a anului, turiştii pot face baie acum la... 13 grade. Vântul a bătut cu peste 60 de kilometri la oră în sens invers faţă de mişcarea mării, iar curenţii au rotit practic apa şi au adus-o la suprafaţă pe cea de la fund.

Cercetatorii spun ca aceasta situatie se va mentine in următoarele două, trei zile.

Tone intregi de melci si scoici se descompun pe plaje, pe kilometri intregi. Turistii se strecoara printre ele ca sa ajunga la apa, iar unde nu se poate calca pe cochiliile taioase.

Unii operatori de plaje n-au mai asteptat muncitorii Apelor Romane, si s-au apucat sa le stranga singuri.

Vestile bune vin totuşi de la meteorologi: zilele urmatoare vremea devine tot mai calda, iar apa mării va mai câştiga câteva grade.

Afla mai multe despremarea neagralitoralapamelci
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt