Cu ani în urmă, cheiurile româneşti de la Marea Neagră înregistrau record după record în privinţa turiştilor sosiţi la noi în ţară. Vara aceasta, însă, niciun vas cu pasageri n-a ajuns la Constanţa. Doar câteva nave mici, fluviale, care vin pe Dunăre cu turişti puţini, mai ajung la noi şi destul de rar din cauza secetei, care a scăzut nivelul apei. Astăzi, una dintre ele a acostat în terminalul de pasageri din portul constănţean.
River Adagio a plecat în urmă cu o săptămână din Budapesta şi a făcut escale în principalele porturi dunărene până să ajungă la destinaţie. Are la bord 130 de turişti americani, iar aceştia n-au nici cea mai vagă idee ce vor face pe durata escalei în ţara noastră, însă se bazează pe ghizii locali ca să-i distreze cât mai bine.
Seceta care a chinuit vara aceasta întreaga Europă s-a răsfrânt şi asupra croazierelor interne, iar pentru navigatori, fiecare cursă pe Dunărea fluvială este o aventură. În unele locuri adâncimea obligatorie de doi metri şi jumătate nu mai este respectată.
Pasagerele fluviale, precum River Adagio, aduc în general turişti puţini, care nu cheltuie mult. Adevărata mină de aur pentru Constanta o reprezintă uriaşele pasagere transoceanice, care n-au mai ajuns anul acesta la noi. Niciuna nu a avut în program portul Constanţa. Razboiul Rusiei cu Ucraina a adus riscuri mari pe piaţa asigurărilor navale, iar armatorii nu vor să plătească aceste costuri uriaşe.
În anul 2014, socotit cel mai bun, 90 de pasagere transoceanice au vizitat portul Constanţa. În acel an traficul de croazieră a atins un vârf istoric, de 70 de mii de pasageri sosiţi pe mare în România.