Dans magic al meduzelor albastre la ţărmul Mării Negre. Specia e originară din Marea Mediterană, dar ajunge de mai mulţi ani şi pe litoralul nostru. Temperatura din ce în ce mai ridicată a apei e prielnică înmulţirii, spun biologii. Nu sunt periculoase, dar e bine să nu le atingem. Iar pescarii se plâng că în această perioadă ajung să scoata în plase mai multe meduze decât peşte.
Meduzele albastre, care au formă de clopot, pot ajunge la un diametru de 20 - 30 de centimetri. Aşa că, atunci când se adună într-un singur loc mai multe exemplare, imaginile sunt fascinante. Sub apă, pare ca dansează. Constănţeanul care le-a filmat le-a întâlnit în timpul unei scufundări în apropierea Cazinoului.
Specia se numeste Aurelia Aurita. Curenţii au adus la malul Mării Negre zeci de mii de exemplare. Temperaturile ridicate de la ţărm şi de microorgnismele mânate de curenţi formează şi ele un mediu propice pentru meduza albastră.
Pe ţărmul românesc, meduzele s-au înmulţit pentru că nu au un prădător natural, ca în Marea Mediterană, unde sunt mâncate de ţestoase. La noi, cercetătorii le recoltează pentru a le studia. Meduzele albastre trăiesc un an.
foto: commons.wikimedia.org/