Cluj-Napoca, în Top 10 european al oraşelor de care sunt mulţumiţi locuitorii. Care sunt aspectele negative

Cluj-Napoca, în Top 10 european al oraşelor de care sunt mulţumiţi locuitorii. Care sunt aspectele negative

Raportul privind calitatea vieţii în oraşele Uniunii Europene a analizat percepţia locuitorilor din 83 de oraşe, atât capitale cât şi altele decât capitalele ţărilor, pentru anul 2023, a fost publicat recent de Directoratul Politică Regională şi Urbană al Comisiei Europene.

Raportul relevă un grad ridicat de satisfacţie în oraşele din nordul continentului dar şi o îmbunătăţire a calitatăţii vieţii în oraşele din statele membre din sud-est, se explică în document.

Aproape nouă din zece persoane (87 %) în oraşele europene incluse în sondaj sunt mulţumiţi că locuiesc în oraşul lor. Mai mult
oamenii sunt mulţumiţi în oraşele din UE, EFTA şi Regatul Unit, în timp ce mai puţini sunt mulţumiţi în oraşele din Balcanii de Vest şi Turcia, arată G4Media.ro.

Dintre oraşele UE, satisfacţia este cea mai mare în cele situate în statele membre din nord şi din vest (93 % şi, respectiv, 90 %). În medie, oraşele din statele membre din sud au un scor mai mic (81 %) din cauza scorurilor scăzute în oraşele greceşti şi din sudul Italiei. Per ansamblu, oraşele care nu sunt capitale au un scor mai mare decât oraşele-capitale (88 % faţă de 85%). În timp ce capitalele pot oferi mai multe locuri de muncă oportunităţi şi facilităţi, ele sunt, de asemenea, percepute ca oferind o calitate mai slabă a serviciilor publice şi mai puţin accesibile oportunităţi de locuinţe (Eurofound, 2020; Comisia Europeană, 2020).

Cluj Napoca se află în acest an în top 10 al celor mai bune oraşe din punct de vedere al satisfacţiei locuitorilor.

Primarul Municipiului Cluj Napoca, Emil Boc, a semnalat rezultatele raportului pe pagina sa de Facebook şi a prezentat mai multe detalii:

„De asemenea, 73% dintre membrii comunităţii consideră că este uşor să îţi găseşti o slujbă bună la Cluj-Napoca. Din această perspectivă Clujul se clasează pe locul II în U.E., pe primul fiind oraşul Praga. Municipiul nostru este în acelaşi timp unul dintre cele mai sigure oraşe din Europa şi unul dintre cele mai bune oraşe în care să locuieşti pentru persoanele de vârsta a III-a. 74% dintre membrii comunităţii au încredere în oameni. Toate acestea demonstrează că eforturile de colaborare între instituţiile publice, mediul privat, mediul academic şi societatea civilă dau roade, spre beneficiul cetăţenilor”, a scris Emil Boc.

Pede altă parte, raportul analizează şi aspectele negative pe care cetăţenii le resimt în oraşele în care locuiesc, unul dintre acestea fiind corupţia. Şi aici oraşele româneşti, Bucureşti şi Cluj Napoca sunt în top, cu cele mai ridicate procente, alături de Zagreb şi Palermo.

Raportul integral poate fi consultat aici

Afla mai multe desprecluj napocalocuitori
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt