Bugetul alocat anul acesta pentru programele derulate de Ministerul Turismului este mai mic decât cel de anul trecut şi reprezintă doar un sfert din suma solicitată. Ministrul Cadariu se declară ”nemulţumit şi amărât”

Bugetul alocat anul acesta pentru programele derulate de Ministerul Turismului este mai mic decât cel de anul trecut şi reprezintă doar un sfert din suma solicitată. Ministrul Cadariu se declară ”nemulţumit şi amărât”

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, se declară ”chiar nemulţumit” şi ”amărât” atunci când vorbeşte despre bugetul de care beneficiază ministerul pe care îl conduce în acest an, el arătând că pentru implementarea programelor ministerul a cerut 7,5 miliarde de lei şi a primit doar 1,8 miliarde. Cadariu admite că în bugetul Ministerului Turismului sunt prevăzuţi şi alţi bani, dar spune că este vorba despre fonduri europene, în condiţiile în care ministerul nu are nici măcar un astfel de proiect în derulare.

”Din perspectiva bugetului sunt chiar nemulţumit, sunt nemulţumit, şi nu întâmplător; la sfârşit de 2021, când discutam bugetul pentru anul trecut şi am constatat că ne-au fost alocate fonduri cu 48% mai puţine, am avut o speranţă pentru anul 2023 şi am încercat să fundamentăm această speranţă lucrând la foarte multe programe care să vină în sprijinul mediului de afaceri în contextul ăsta deosebit internaţional, economic vorbind, mai ales că între timp a apărut şi un cadru temporar nou, cel cu Ucraina, care ne-ar fi permis să lansăm multe programe de sprijin. Însă oricât ai lucra – şi am pregătit aceste programe, avem în jur de zece astfel de programe care se află în diferite stadii - dar oricât de bine le-ai pregăti şi oricât de repede le-ai pregăti, dacă nu au finanţare, nu pot fi funcţionale”, a afirmat ministrul Turismului, marţi seară, la Prima News. El a explicat că, deşi execuţia bugetară raportată de minister anul trecut a fost una bună, bugetul pentru programe este mai mic decât în anul anterior, bugetul pe anul curent prevăzând o componentă din fonduri europene, în condiţiile în care ministerul nu are iniţiate proiecte în acest sens. ”Din păcate, la bugetul pe 2023, dacă ne uităm la componenta pe programe, bugetul alocat este din nou foarte mic, adică mai mic decât cel alocat în 2021 pentru 2022. Adică în 2022 am avut la dispoziţie 2,56 de miliarde lei şi am avut o execuţie de 4 miliarde pentru că i-am ajutat pe colegii de la Agricultură şi am preluat şi IMM Agrifood, un program destul de consistent, de 250 de milioane de euro, cu 3.400 de beneficiari, cu granturi de până la 120.000 de euro. Ne-am fi aşteptat ca anul ăsta să se ţină cont de acea execuţie şi să primim bani efectiv pentru programe, măcar aceeaşi sumă, cu toate că noi am cerut 7,5 miliarde, lucrând foarte multe programe. Iar pentru aceste programe am primit doar 1,8 miliarde. E drept că avem un buget de patru miliarde, dar apare pe un titlu, 58 - Fonduri europene, iar noi nu avem niciun program în derulare pe fonduri europene. Şi sunt amărât într-o bună măsură, pentru că noi am depus un efort foarte mare. Pentru a fi funcţional un program sunt foarte multe etape şi durează luni de zile, peste jumătate de an”, a subliniat Cadariu. Ministrul a explicat că programele la care ministerul a lucrat şi care sunt pregătite vizează granturi de 500.000 de lei pentru 1.000 de beneficiari pentru microindustrializare, granturi de 350.000 de lei pentru 1.000 de beneficiari în comerţ şi servicii, granturi pentru turismul balnear în cuantum de până la 200.000 de euro. El a spus că aceste proiecte au fost dezvoltate în urma consultărilor cu operatorii din domeniu. Cadariu a subliniat că ministerul vrea să organizeze o procedură de achiziţie pentru a dezvolta o platformă în care operatorii să aplice pentru a încheia contracte de finanţare, el arătând că rămâne cu speranţa că la rectificarea bugetară industria turismului să primească sume suplimentare.

Afla mai multe desprebaniministruturism
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt