Teza de doctorat a Zoei Ceaușescu, scoasă la licitație - Prima News

Teza de doctorat a Zoei Ceaușescu, scoasă la licitație

Alături de cărți în primă ediție ale unor autori precum Lucian Blaga, Tudor Arghezi sau Mircea Eliade, la o casă de licitații și-a făcut loc și un document inedit: teza de doctorat a Zoiei Ceaușescu. 200 de euro este prețul de pornire pentru lucrarea fiicei fostului dictator. Până în 1989, Zoia Ceaușescu a urmat o carieră în matematică. Mama ei, Elena, este cea care și-ar fi dorit asta.

Extrapolări Operatoriale se numește lucrarea de doctorat a Zoiei Ceuașescu. Realizată în 1980, are 276 de pagini și conține inclusiv o dedicație scrisă de mână pentru un profesor.

200 de euro este prețul de pornire, dar reprezentanții casei de licitații se așteaptă ca lucrarea să fie adjudecată pentru o sumă chiar și de zece ori mai mare. Anul trecut, mașina fiicei cuplului Ceaușescu a fost vândută cu 20.000 de euro. De la un preț de pornire de 500 de euro.

Zoia -sau Zoe așa cum mai era numită- a fost unică fiică a fostului dictator. După ce a absolvit liceul Jean Monnet în 1971, se spune că tânăra și-ar fi dorit să studieze regie de teatru sau film. Dar Elena Ceaușescu nici n-a vrut să audă. Așa se face că Zoia a urmat Facultatea de Matematică, iar până în 1989 cariera ei s-a legat de știința exactă.

După Revoluție a trebuit însă să plătească pentru numele cu care s-a născut. Deși nu a deținut nicio funcție politică, a fost anchetată pentru subminarea economiei naționale și închisă până în august 1990. După eliberare, nu a mai fost primită la Institutul pentru Creație Științifică, pe care odinioară îl conducea. A murit în 2006, de cancer pulmonar.

Pe lângă teza Zoiei Ceaușescu,la licitație vor fi scoase ediții princeps ale celor mai cunoscuți autori români, dar și lucrarea de licență în Drept a lui Titu Maiorescu, obținută la Paris, în 1861. Și cercetările pe care Gustave Eiffel, creatorului celui mai faimos turn din lume, le-a transmis către Henri Coandă sunt scoase la licitație.

Total
13
Shares
Total
13
Share