Teza de doctorat a Zoei Ceauşescu, scoasă la licitaţie

Teza de doctorat a Zoei Ceauşescu, scoasă la licitaţie

Alături de cărţi în primă ediţie ale unor autori precum Lucian Blaga, Tudor Arghezi sau Mircea Eliade, la o casă de licitaţii şi-a făcut loc şi un document inedit: teza de doctorat a Zoiei Ceauşescu. 200 de euro este preţul de pornire pentru lucrarea fiicei fostului dictator. Până în 1989, Zoia Ceauşescu a urmat o carieră în matematică. Mama ei, Elena, este cea care şi-ar fi dorit asta.

Extrapolări Operatoriale se numeşte lucrarea de doctorat a Zoiei Ceuaşescu. Realizată în 1980, are 276 de pagini şi conţine inclusiv o dedicaţie scrisă de mână pentru un profesor.

200 de euro este preţul de pornire, dar reprezentanţii casei de licitaţii se aşteaptă ca lucrarea să fie adjudecată pentru o sumă chiar şi de zece ori mai mare. Anul trecut, maşina fiicei cuplului Ceauşescu a fost vândută cu 20.000 de euro. De la un preţ de pornire de 500 de euro.

Zoia -sau Zoe aşa cum mai era numită- a fost unică fiică a fostului dictator. După ce a absolvit liceul Jean Monnet în 1971, se spune că tânăra şi-ar fi dorit să studieze regie de teatru sau film. Dar Elena Ceauşescu nici n-a vrut să audă. Aşa se face că Zoia a urmat Facultatea de Matematică, iar până în 1989 cariera ei s-a legat de ştiinţa exactă.

După Revoluţie a trebuit însă să plătească pentru numele cu care s-a născut. Deşi nu a deţinut nicio funcţie politică, a fost anchetată pentru subminarea economiei naţionale şi închisă până în august 1990. După eliberare, nu a mai fost primită la Institutul pentru Creaţie Ştiinţifică, pe care odinioară îl conducea. A murit în 2006, de cancer pulmonar.

Pe lângă teza Zoiei Ceauşescu,la licitaţie vor fi scoase ediţii princeps ale celor mai cunoscuţi autori români, dar şi lucrarea de licenţă în Drept a lui Titu Maiorescu, obţinută la Paris, în 1861. Şi cercetările pe care Gustave Eiffel, creatorului celui mai faimos turn din lume, le-a transmis către Henri Coandă sunt scoase la licitaţie.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt