Țara cu cea mai mare colecție de vinuri - Prima News

Țara cu cea mai mare colecție de vinuri

A intrat de patru ori în Cartea Recordurilor și a transformat vinul într-un brand de țară. Republica Moldova deține, printre altele, cea mai mare colecție de vinuri păstrate în sticle și se poate mândri cu cea mai mare lungime a unei galerii subterane artificiale. Sectorul viticol este și unul dintre motoarele economiei de peste Prut, întrucât cea mai mare cantitate de vinuri produse merge la export. Și noi cumpărăm de la ei, dar în ultimii ani s-au extins în special pe piața asiatică.

Despre vecinii de peste Prut știm că fac dulciuri bune, dar și vinuri de calitate. Puțini știu însă că moldovenii sunt campioni în materie de viticultură, Republica Moldova fiind țara cu cea mai mare densitate a podgoriilor pe cap de locuitor. Deși a fost un sector greu încercat, în special de embargourile impuse de Rusia în 2006 și 2013, moldovenii s-au repliat și acum își vând vinurile în toată lumea.

Una dintre acestea crame a intrat în Cartea Recordurilor în 2005, atât pentru lungimea galeriilor subterane, cât și pentru colecţia de vinuri păstrată aici. Este vorba despre aproximativ 2 milioane de sticle, cele mai vechi fiind păstrate din anul 1969. Orășelul de sub pământ are străzi denumite după soiurile de vinuri, trenuleț electric pentru transportul turiștilor și chiar o cascadă artificială.

Aceste condiții de îmbuteliere și păstrare fac din vinul moldovenesc unul special. Calitatea nu diferă mult față de
vinul românesc sau cel franțuzesc, de exemplu, însă vecinii noștri știu să îl promoveze mai bine.

Cea mai mare cantitate din vinul produs merge la export. Polonia, România şi Cehia sunt principalele piețe de
desfacere, urmate însă îndeaproape de Rusia şi China.

Tot legat de vinuri, Republica Moldova mai deține două recorduri interesante. În 2019, un tânăr moldovean a reușit să desfacă 50 de sticle de vin în 28 de secunde și 79 de sticle în 60 de secunde, cu ajutorul… sabiei

Total
10
Shares
Total
10
Share