Ziua iei, sărbătorită şi în Italia

Ziua iei, sărbătorită şi în Italia
foto: torino.mae.ro

La Torino zeci de români au sărbătorit în stradă ziua Iei. Aproape 100 de oameni, italieni, români dar şi turişti curioşi au văzut o parte din tradiţiile noastre. Primul flash-mob cu dansuri tradiţionale a fost organizat de Grupul Vatra în anul 2018, iar impactul a fost peste aşteptări. Atunci două mii de oameni din mai mulţe ţări s-au prins în hora românească. 

Acest gen de manifestare artistică a devenit o tradiţie şi are loc în fiecare an cu prilejul Zilei Universale a Iei. Anul acesta, pe lângă dansurile tradiţionale, romanii din Italia prezenţi la eveniment, sub îndrumarea Şcolii Vatra din Torino, au defilat cu 41 de cămăşi autentice făcute după modele vechi de peste 100 de ani şi cusute chiar de elevele care merg la aceste cursuri.

Atelierul de cusături tradiţionale romanesti a fost înfiinţat anul trecut, iar primele cămăşi realizate de elevele şcolii au fost inaugurate acum, printr-o defilare şi o expoziţie unică. Români, italieni, moldoveni sau turişti veniţi de prin alte locuri au putut admira frumuseţea portului popular românesc. La manifestare a participat şi consulul Mihai Manolescu din cadrul misiunii diplomatice de la Torino.
La Şcoala Grupului Vatra sunt înscrişi, în prezent, 160 de elevi. Este cea mai mare şcoală de dansuri şi artă populară românescă din Italia. În urmă cu doi ani a fost înfiinţată o publicaţie bilingvă care apare în versiunea tipărită şi este prezentă în toată comunitatea românească din Peninsulă.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt