Zelenski l-a demis pe generalul Zalujnîi de la comanda forţelor armate. Cum a explicat preşedintele demiterea unui comandant foarte popular şi cine noul comandant-şef

Zelenski l-a demis pe generalul Zalujnîi de la comanda forţelor armate. Cum a explicat preşedintele demiterea unui comandant foarte popular şi cine noul comandant-şef
foto: president.gov.ua

Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a anunţat joi înlocuirea foarte popularului comandant-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, după ce acesta din urmă a avut mai devreme o discuţie cu preşedintele Volodimir Zelenski, care a declarat că a sosit momentul efectuării unor schimbări în conducerea armatei, dar doreşte ca Zalujnîi să rămână în "echipa sa" şi a cerut un plan de luptă "realist" pentru războiul cu Rusia după contraofensiva eşuată de anul trecut, relatează AFP, Reuters şi Agerpres.
"Am discutat despre înnoirea de care au nevoie Forţele Armate ale Ucrainei. Am discutat de asemenea despre înnoirea leadership-ului Forţelor Armate ale Ucrainei. A sosit momentul schimbării", a anunţat Zelesnski pe Telegram.
"Aştept astfel de schimbări în forţele armate ucrainene cât mai curând: un plan de acţiune realist şi detaliat (...) pentru 2024", care "să ţină cont de situaţia reală de pe câmpul de luptă şi de perspectivele de viitor", a indicat preşedintele ucrainean.
Zelenski a mai menţionat că armata ucraineană are nevoie de un sistem de rotaţie a trupelor, de o nouă abordare privind recrutarea şi mobilizarea, în timp ce parlamentul de la Kiev este aşteptat să adopte o nouă lege privind mobilizarea care urmăreşte creşterea numărului soldaţilor recrutaţi şi înăspreşte sancţiunile pentru aceia care se sustrag mobilizării. Armata ucraineană a suferit pierderi a căror amploare este păstrată secretă şi, spre deosebire de perioada de început a războiului lansat de Rusia în februarie 2024, mai găseşte greu voluntari.
Într-o declaraţie separată, generalul Zalujnîi a transmis că "a avut o discuţie importantă şi serioasă" cu Zelenski şi că a fost luată decizia efectuării unor schimbări de strategie şi tactică în războiul cu Rusia.
"Misiunile anului 2022 sunt diferite de cele ale anului 2024. Prin urmare, toată lumea trebuie să se schimbe şi să se adapteze noilor realităţi. Pentru a învinge împreună", a adăugat Zalujnîi.
Declaraţia sa a fost publicată concomitent cu cea a lui Zelenski, un semn că ei s-au coordonat pentru a afişa o imagine de unitate, într-un moment în care trupele ruse au revenit în ofensivă, iar armata ucraineană confruntată cu o criză de muniţii face greu faţă atacurilor acestora, în timp ce ajutorul militar american destinat Ucrainei este în continuare blocat de disputele din Congresul SUA.
Generalul Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre, a fost numit de Zelenski să preia postul lui Zalujnîi. Generalul Sîrski, căruia îi este atribuită eliberarea provinciei nord-estice Harkov într-o contraofensivă ucraineană în toamna anului 2022, nu are însă cea mai bună reputaţie în rândul trupelor, unde unii îl consideră un militar de formaţie sovietică, puţin preocupat de pierderile umane.
Înlocuirea generalului Zalujnîi a fost evocată în ultima vreme, în urma unor neînţelegeri ale acestuia cu şeful statului.
Declanşatorul divergenţelor dintre Zelenski şi Zalujnîi a fost un articol pe care generalul ucrainean l-a publicat în noiembrie, după eşecul contraofensivei ucrainene din vară, şi în care a avertizat că războiul cu Rusia a ajuns într-un impas, în stadiul unui conflict de uzură, prin urmare Ucraina are nevoie de noi arme superioare tehnologic celor ruseşti şi de noi efective de soldaţi pentru a putea să avanseze.
Preşedintele l-a contrazis atunci pe comandantul-şef al armatei, Zelenski punând rezultatele sub aşteptări ale contraofensivei ucrainene pe seama superiorităţii aeriene a Rusiei şi susţinând că armata ucraineană va putea să desfăşoare în primăvara anului 2024 o nouă contraofensivă, care de această dată va reuşi.
Divergenţele dintre cei doi asupra strategiei militare au continuat. Astfel, în timp ce generalul Zalujnîi a cerut recrutarea a încă circa 500.000 de soldaţi pentru înlocuirea pierderilor şi efectuarea unei rotaţii măcar parţiale a trupelor epuizate de aproape doi ani de război, preşedintele Zelenski s-a arătat reticent faţă de o asemenea măsură nepopulară.

Afla mai multe desprezalujnizelenskiucraina
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt