Zelenski, de acord ca Rusia să participe la un viitor summit al păcii

Zelenski, de acord ca Rusia să participe la un viitor summit al păcii

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a deschis pentru prima oară uşa unor negocieri de pace cu Rusia şi a anunţat luni că este de acord cu prezenţa Rusiei la un viitor summit al păcii, relatează News.ro.

Un prim summit al păcii în Ucraina a fost organizat la jumătatea lui iunie în Elveţia, la care au luat parte câteva zeci de ţări, însă Rusia nu a fost invitată, iar China, aliata Moscovei şi cu greutate diplomatică, a decis să nu participe.

De atunci, Volodimir Zelenski spune că vrea să prezinte - în noiembrie - un ”plan” în vederea ”unei păci drepte”, după aproape doi ani şi jumătate de război soldat cu sute de mii de victime de o parte şi de alta.

”Am stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să avem un plan întru totul pregătit”, pentru a putea organiza un summit, a anunţat el luni într-o conferinţă de presă la Kiev.

Însă, pentru prima oară, el a dat asigurări că vrea ca Moscova să fie prezentă.

”Cred că reprezentanţi ruşi ar trebui să participe la acest al doilea summit”, a anunţat el.

Preşedintele ucrainean nu a evocat o oprire a ostilităţilor, ci stabilirea ”unui plan” cu privire la trei subiecte - securitatea energetică a Ucrainei, a cărei infrastructură a fost devastată de bombardamente ruseşti, libera navigaţie la Marea Neagră, un subiect-cheie în exporturile ucrainene, şi schimburi de prizonieri.

Rusia ocupă în continuare aproximativ 20% din teritoriul ucrainean, iar perspectivele unui armistiţiu, ale unei eventuale păci de durată între Kiev şi Moscova rămân minime în acest stadiu.

Este pentru prima oară când Volodimir Zelenski emite ideea unor negocieri cu Rusia - fără o retragere prealabilă a armatei ruse de pe teritoriul ucrainean.

În trecut, el a jurat că nu vrea să discute cu Moscova atât timp cât Vladimir Putin se află la putere şi a semnat un decret care scoate în afara legii negocieri cu Moscova.

Afla mai multe desprezelenskirusiaacord
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt