Zelenski a ajuns la Istanbul, unde va discuta cu Erdogan despre războiul lansat de Rusia

Zelenski a ajuns la Istanbul, unde va discuta cu Erdogan despre războiul lansat de Rusia

Ankara intenţionează să discute despre continuarea acordului, mediat de Turcia şi ONU în iulie 2022, referitor la coridorul pentru transportarea cerealelor pe Marea Neagră. Potrivit acordului respectiv, Rusia a oferit garanţii de securitate pentru exporturile ucrainene de cereale via Marea Neagră, scrie Agerpres.ro.
Totuşi, după ce acordul a expirat în iulie 2023, Kievul şi-a stabilit propriul coridor de-a lungul coastei, navele cargo ajungând în siguranţă în porturile ucrainene pentru a prelua marfa.
Ucraina a împins flota rusă în afara părţii de vest a Mării Negre, mai ales prin atacuri cu drone, ceea ce a făcut posibil acest coridor. Potrivit guvernului de la Kiev, exporturile pe mare din trei porturi situate în jurul oraşului ucrainean Odesa au revenit în ianuarie deja la nivelurile înregistrate înainte de război.
Preşedintele turc şi-a declarat săptămâna trecută sprijinul "în principiu" faţă de planul de pace în zece puncte prezentat în anul 2022 de preşedintele Zelenski, ce prevede retragerea necondiţionată a trupelor ruse din Ucraina, dar a cerut "mai multă diplomaţie". Erdogan a subliniat importanţa reluării negocierilor, pe care ţara sa le-a găzduit la Istanbul la începutul războiului declanşat de Rusia pe 24 februarie 2022, dar au fost sistate la sfârşitul lunii următoare fără niciun rezultat. Turcia şi-a manifestat disponibilitatea de a găzdui noi negocieri de pace ruso-ucrainene.
Respectivul plan de pace, enunţat de Volodimir Zelenski la finalul lui 2022, prevede retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti, puncte pe care Moscova le consideră ca fiind de fapt o cerere de capitulare, motiv pentru care a respins planul.

Afla mai multe desprezelenskierdoganintalnire
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt