Vulcanul de pe muntele Merapi, din Indonezia, a expulzat lavă incandescentă de 15 ori până la o înălţime de circa 1.000 de metri în intervalul 00:00 a.m. până la 06:00 a.m, ora locală, a precizat Centrul pentru cercetare în domeniul tehnologiei dezastrelor geologice, potrivit Xinhua.
Directorul centrului, Hanik Humaida, a precizat că în acest interval de şase ore, pe muntele Merapi s-au produs totodată 24 de avalanşe cu o amplitudine cuprinsă între 4 şi 38 de milimetri şi cu o durată cuprinsă între 11 şi 97 de secunde, fiind expulzată solfatară, o coloană de fum alb şi gros, până la o înălţime de 400 de metri deasupra vârfului.
''Fumul alb este un indiciu al faptului că gazul dominant este compus din vapori de apă. Fumul se întâlneşte frecvent la vulcanii activi'', a spus Humaida.
Totodată joi, în intervalul 00:00 a.m. până la 12:00 p.m, ora locală, vulcanul Merapi a expulzat de asemenea lavă incandescentă de 15 ori până la o înălţime de 1.200 de metri înspre sud-vestul amontelui râurilor Krasak şi Boyong.
Autorităţile le-au recomandat rezidenţilor să nu se deplaseze către regiunile periculoase, şi anume pe o rază de 5 kilometri de vârf, şi a interzis activităţile miniere în râurile care curg dinspre muntele Merapi.
Muntele Merapi se află în două provincii, Central Java şi Yogyakarta. Erupţia din 2010 a vulcanului Merapi a dus la moartea a peste 200 de persoane şi a strămutat multe altele.
Sursa: Agerpres