Viktor Orban explică într-o scrisoare motivele vizitei sale la Moscova

Viktor Orban explică într-o scrisoare motivele vizitei sale la Moscova

Premierul ungar Viktor Orban şi-a justificat vizita neanunţată în Rusia prin impactul economic pe care războiul din Ucraina îl are asupra Uniunii Europene, relatează DPA, care a obţinut copia unei scrisori trimise preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, şi liderilor celorlalte state UE de către şeful executivului de la Budapesta, arată Agerpres.

''Efectele economice negative ale războiului apasă greu asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor noştri şi asupra competitivităţii UE'', a explicat Orban în scrisoare.

Liderul ungar, a cărui ţară a preluat la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a vizitat Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin, imediat după prima sa vizită în Ucraina de la începerea invaziei ruse asupra ţării vecine.

''Putin crede că timpul este de partea Rusiei în acest conflict'', a menţionat Viktor Orban, care a adăugat că şeful statului rus a fost surprins de refuzul Kievului de a accepta recentele oferte de încetare a focului şi de începere a negocierilor de pace.

Potrivit şefului guvernului ungar, Vladimir Putin se aşteaptă la o înfrângere a Ucrainei în termen de câteva luni.

În aceeaşi scrisoare, Orban le transmite omologilor din celelalte state UE că, pe baza discuţiilor avute cu Putin, ''există acum o şansă mai mare'' pentru o încetare a focului.

El i-a cerut blocului comunitar european să preia iniţiativa în vederea unei încetări a focului în Ucraina, în contextul în care Washingtonul se concentrează tot mai mult pe viitoarele alegeri prezidenţiale din SUA.

''Leadership-ul politic furnizat de Statele Unite este limitat ca urmare a campaniei electorale în desfăşurare'', a subliniat Viktor Orban. 

Afla mai multe despreviktor orbanvladimir putin
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt