Viktor Orban are, oficial, un nou adversar la alegerile europarlamentare

Viktor Orban are, oficial, un nou adversar la alegerile europarlamentare

Un fost aliat al premierului naţionalist ungar Viktor Orban, Peter Magyar, a înregistrat joi seara o formaţiune politică ce va participa la alegerile europene din iunie, la care îşi va pune la încercare capacitatea de a-l înfrunta pe actualul şef de guvern, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Magyar şi-a făcut intrarea pe scena politică ungară în februarie, când a acuzat guvernul de corupţie generalizată şi de desfăşurarea unei maşinării de propagandă centralizată, acuzaţii respinse de asistenţii lui Orban.

La finalul lunii martie, Magyar a publicat o convorbire cu Judit Varga, pe atunci încă soţia sa şi ministru ungar al Justiţiei, convorbire în care aceasta a detaliat o tentativă a unor apropiaţi ai lui Orban de a interveni într-un caz de corupţie. Dezvăluirea - anchetată în prezent de procurori - a determinat ample proteste în Ungaria şi a aruncat o nouă umbră asupra guvernului lui Orban, deja marcat de un scandal de abuz sexual ce a dus la demisia şefei statului.

Sondajele de opinie arată că Magyar ar obţine circa 13% din voturi, sprijinul pentru FIDESZ rămânând în general neafectat.

Peter Magyar, care a preluat partidul inactiv Tisza (Tisztelet es Szabadsag - Respect şi Libertate), începe săptămâna viitoare o campanie pe plan naţional ce cuprinde vizite în şase-opt localităţi pe zi, a declarat acesta pentru Reuters.

"Mai este mult de făcut. Suntem un fel de companie-garaj", a spus politicianul.

Magyar a afirmat săptămâna trecută în faţa publicului prezent la un miting că vrea să "ia Ungaria înapoi" şi să reinstaleze democraţia în ţară, a pledat pentru reformă în sistemul de sănătate şi educaţie şi a reiterat că doreşte să coopereze cu Uniunea Europeană.

Peter Magyar a explicat anterior că va conduce lista partidului său pentru alegerile europene, dar nu va deveni europarlamentar, ci va rămâne în Ungaria pentru a combate guvernul.

În cazul în care formaţiunea sa obţine mandate la alegerile europene, membrii săi aleşi se vor alătura Partidului Popular European, a precizat acesta într-un interviu acordat ATV.

Afla mai multe despreviktor orbanpeter magyaralegeri
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt