Viktor Orban a ajuns şi la Beijing, unde Xi Jinping i-a cerut ”să creeze condiţiile unui dialog direct între Ucraina şi Rusia”. Următoarea vizită pentru liderul maghiar va fi la Washington

Viktor Orban a ajuns şi la Beijing, unde Xi Jinping i-a cerut ”să creeze condiţiile unui dialog direct între Ucraina şi Rusia”. Următoarea vizită pentru liderul maghiar va fi la Washington
foto: Orbán Viktor Facebook

Preşedintele chinez Xi Jinping cere luni ”să se creeze condiţiile” unui ”dialog direct” între Ucraina şi Rusia, aflate în război, într-o întâlnire la Beijing cu premierul ungar Viktor Orban.

Liderul ungar a fost primit de către preşedintele chinez Xi Jinping, care a îndenat la ”crearea condiţiilor” în vederea unui ”dialog direct” între Ucraina şi Rusia aflate în război potrivit televiziunii chineze de stat CCTV.

”Doar atunci când marile puteri vor da dovadă de energie pozitivă, în loc de energie negativă, conflictul va putea vedea apărând, cât mai repede, raza de speranţă a unui armistiţiu”, a subliniat Xi, potrivit News.ro.

Această vizită la Beijing este, potrivit lui Orban, o ”Misiune de pace 3.0”, a scris el pe X.

”Următoarea oprire: Washington”, a anunţat el după aceea pe reţeaua de socializare Instagram.

El urmează să asiste la summitul NATO - de marţi şi până joi - care urmează să fie dominat din nou de problema Războiului din Ucraina.

Această vizită-surpriză intervine după o vizită controversată vineri la Moscova, unde liderul ungar a discutat cu preşedintele rus Vladimir Putin despre Războiul din Ucraina.

Înainte de Beijing şi Moscova, Viktor Orban efectuat la 2 iulie o vizită la Kiev, prima de la începutul conflictului, unde a fost primit de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Orban a îndemnat atunci la un ”armistiţiu” - contrar poziţiei Ucrainei şi aliaţilor ei europeni.

Liderul ucrainean a respins ideea, apreciind că ea va ajuta Moscova să se consolideze.

Kievul cere o retragere totală a trupelor ruse din Ucraina - inclusiv din Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014 - şi plata unor despăgubiri cauzate de la invazia din februarie 2022.

Viktor Orban, a cărui ţară deţine timp de şase luni preşedinţia Uniunii Europene (UE), i-a iritat pe partenerii europeni ai Budapestei, care afişează o susţinere neclintită a Kievului şi care au rupt punţile cu Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina în februarie 2022.

Afla mai multe despreorbanxiucrainarazboi
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt