VIDEO Zelenski merge în Parlamentul României, dar nu are programat niciun discurs în plen

VIDEO Zelenski merge în Parlamentul României, dar nu are programat niciun discurs în plen
foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat alături de omologul ucrainean o declaraţie comună prin care relaţia România şi Ucraina este ridicată la nivel de Parteneriat Strategic.

Această vizită are un caracter istoric pentru relatia bilaterală şi transmite un mesaj puternic pentru angajamentul nostru constructiv. Ne dorim o relaţie bilaterală bazată pe încredere şi axată pe interesul cetăţenilor noştri şi a regiunii. De aceea am decis azi împreună să ridicăm relaţia dintre România şi Ucraina la nivelul de parteneriat strategic. Mă bucur că am semnat astăzi împreună o declaraţie comună care evocă exact acest cadru principial de cooperare”, a declarat preşedintele României, Klaus Iohannis, la începutul declaraţiilor comune de presă de la Palatul Cotroceni.

,,Ţin să exprim încă o dată deplina admiraţie pentru curajul şi rezistenţa poporului ucrainean", a mai precizat preşedintele Iohannis care a condamnat din nou atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene. 

,,Drag popor român, sunt foarte bucuros să vizitez Bucureştiul, prima vizită de la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, împotriva libertăţii. Vă mulşumesc dvs personal, domnule preşedinte, echipei dvs, cetăţenilor României, pentru susţinerea şi ajutorul acordat ucrainei şi cetăţenilor Ucrainei în această perioadă dificilă şi dură. Îmi aduc aminet cât de călduros au fost întâmpinaţi oamenii noştri aici”, a declarat Zelenski la Palatul Cotroceni. 

Preşedintele Ucrainei a arătat că România le-a acordat şi sprijin militar şi umanitar. ,,Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră şi menţionăm că România a ales Ucraina în cel mai dificil moment din istoria noastră”, a spus Zelenski. 

Preşedintele Ucrainei a a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis şi despre un parteneriat strategic pe viitor între România şi Ucraina. ,,Am dat indicaţii echipelor noastre de a pregăti fundamentul pentru acest parteneriat strategic”, a afirmat Zelenski. 

Liderul de la Kiev a mai spus că a discutat cu preşedintele Iohannis şi despre securitatea la Marea Neagră şi că ,,dronele ruseşti atacă permanent în apropierea graniţei României". Zelenski a mai spus la Bucureşti că ,,Rusia a ajutat Hamas. A trimis arme grupării teroriste."

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat la Palatul Cotroceni, după ce Parlamentul de la Bucureşti a anunţat anularea şedinţei în care ar fi trebuit să transmită un mesaj, că nu are o problemă cu discursurile, în orice ţară, dar nu a venit să susţină un discurs, promiţând că va face acest lucru la următoarea vizită. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că agenda vizitei a fost negociată între cele două delegaţii.

,,Cred că înţelegeţi că nu am o problemă cu discursurile, în orice ţară, cu tot respectul meu. Desigur, am venit să vizitez românii şi să vorbesc chestiuni strategice cu preşedintele Iohannis. De asemenea, să mă întâlnesc cu premierul şi cu şefii celor două Camere, dar nu am pregătit niciun discurs, cu tot respectul. Nu sunt pregătit să o fac. Dar data viitoare, vă asigur că voi veni şi voi susţine un discurs cu toată plăcerea”, a declarat Zelenski.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt