Deşi boala Parkinson este specifică persoanelor în vârstă, există şi situaţii în care apare şi în rândurile persoanelor tinere. Factorii genetici sunt cei care declanşează afecţiunea în rândul tinerilor.
Medicii atrag atenţia cu privire la faptul că, în ultimii ani, incidenţa bolii Parkinson în rândul tinerilor a crescut semnificativ.
„În ultimii ani văd din ce în ce mai mulţi pacienţi care au sub 50 de ani. Se ştie că una din 10 persoane diagnosticate cu boala Parkinson are sub 50 de ani. Cel mai tânăr pacient pe care îl am eu personal are 34 de ani” susţine dr. Bianca Niţu, medic primar neurolog, vicepreşedintele Asociaţiei „Mai puternici decât boala Parkinson”.
În cazul tinerilor, factorii care declanşează apariţia acestei boli sunt de natură genetică.
„În momentul în care un pacient face o boală Parkinson la o vârstă aşa de tânără, există o componentă genetică, este un Parkinson genetic. În momentul în care boala debutează după 65 de ani, sunt alţi factori, precum poluarea, expunerea la anumiţi solvenţi sau pesticide” a explicat Bianca Niţu, medic primar neurolog, vicepreşedintele Asociaţiei „Mai puternici decât boala Parkinson”.