VIDEO. Stare de urgenţă în Florida. Americanii au golit magazinele şi îşi baricadează casele

VIDEO. Stare de urgenţă în Florida. Americanii au golit magazinele şi îşi baricadează casele

Este stare de urgenţă în Florida. Statul american se pregăteşte să fie lovit de uraganul Milton, cu rafale de vânt de peste 260 de kilometri pe oră şi inundaţii catastrofale. În mai puţin de 24 de ore, Milton s-a transformat din furtună tropicală în uragan de categoria cinci. S-a dat ordin de evacuare pentru peste un milion de oameni, adică cea mai mare din ultimii ani. Autostrăzile sunt deja blocate, iar cei care nu au plecat şi-au baricadat casele şi au golit magazinele pentru a-şi face provizii.

 

KEVIN GUTHRIE, director situaţii de urgenţă Florida: ”Dacă vă aflaţi în zona Tampa Bay, trebuie să evacuaţi. Dacă aţi primit ordin de evacuare, vă implor, vă implor să evacuaţi. Decesele prin înec din cauza furtunii pot fi prevenite 100%, doar dacă plecaţi.”

Format în Golful Mexicului, Milton este aşteptat să lovească coasta de vest a Floridei la mijlocul acestei săptămâni. Peste 6 milioane de oameni vor fi afectaţi. Specialiştii se aşteaptă ca Milton să producă pagube catastrofale, şi să atingă valuri de peste patru metri.

JASON SIMPSON şef meteorolog: ”Ce evoluţie explozivă am văzut astăzi. Şi chiar în mijloc, în ochiul uraganului, au fost observate rafale de vânt de 280 de kilometri pe oră, de vânătorii de uragane. Încă este loc ca acesta să crească în intensitate.”

În zona Tampa Bay este haos. Autorităţile au transmis ordin de evacuare pentru peste un milion de locuitori. Oamenii s-au grăbit să plece iar autostrăzile sunt deja paralizate de numărul mare de maşini.

Cei care nu au primit ordin de evacuare îşi baricadează casele pentru a limita potenţialul dezastru. Îşi blindează geamurile şi uşile iar la intrare pun zeci de saci cu nisip.

Oamenii au luat cu asalt magazinele pentru a-şi face provizii. Rafturile cu alimente sunt goale, în special la standurile cu apă şi alimente neperisabile. Cozile la casele de marcat sunt interminabile.

Americanii însă nici nu s-au recuperat după pagubele lăsate în urmă de uraganul Helene. Pe străzi sunt strâse mormane lăsate în urmă de uragan. Trotuarele sunt pline de resturi de mobilă.

RON DESANTIS, guvernatorul statului Florida: ”Ne-au rămas o mulţime de resturi de la uraganul Helene de pe coasta Golfului din Florida. Acest lucru creează un pericol uriaş.”

Tot ca măsură de precauţie, un stadion din Florida a fost transformat în adăpost. Pe teren au fost instalate peste 10 mii de paturi pentru cei care vor rămâne fără case.

Meteoroligii spun că Milton este cel mai puternic uragan de anul acesta şi al patrulea înregistrat vreodată în Atlantic. Este tot-odată, pentru prima dată în istorie când statul Florida este lovit de două uragane puternice într-un timp atât de scurt.

 

Afla mai multe desprefloridauraganstare de urgenţă
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt