VIDEO şi FOTO - Preşedintele Raisi, înhumat în oraşul său natal, Mashhad, în Mausoleul imamului Reza, principalul sanctuar şiit din Iran

VIDEO şi FOTO - Preşedintele Raisi, înhumat în oraşul său natal, Mashhad, în Mausoleul imamului Reza, principalul sanctuar şiit din Iran

Preşedintele defunct iranian Ebrahim Raisi, care a murit duminică într-un accident de elicopter, a fost înhumat joi în oraşul său natal, Mashhad (nord-est), unde sute de mii de oameni i-au adus un ultim omagiu, relatează AFP.

Acesstă ceremonie a închis cele trei zile de funeralii care au adunat mulţimi uriaşe, în tradiţia marilor evenimente care au avut loc în Iran după Revoluţia Islamică din 1979.

După cinci zile de doliu, autorităţile, inclusiv preşedintele interimar Mohammad Mokhber, în vârstă de 68 de ani, urmează să se concentreze asupra organizării unor alegeri prezidenţiale, stabilite la 23 iunie.

Incertitudinile politice sunt puternice, deoarece nicio personalitate nu s-a degajat până în prezent care să reprezinte tabăra conservatoare aflată la putere.

Depunerea candidaturilor la preşedinţie urmează să fie deschisă în mod oficial la 30 mai, iar campania electorală să înceapă la 12 iunie.

La Mashhad, bărbaţi de toate vârstele, femei, majoritatea purtând chador, şi copii au însoţit sicriul pe bulevardul către Mausoleul imamului Reza - principalul sanctuar şiit din ţară.

Majoritatea agita fotografii ale defunctului şi purta flori albe, folosite în mod tradiţional la funeralii în Iran.

Ei însoţeau sicriul, plasat pe un camion pe care scria ”Am venit, o, rege, dă-mi un adăpost”, ”regele” desemnându-l pe imamul Reza, al optulea imam şiit.

Primarul oraşului, Mohammad Reza Qalandar Sharif, a declarat că trei milioane de oameni au participat la procesiune. Nicio evaluatre independentă nu era disponibilă.

Raisi, care prezida Iranul din 2021, a murit la vârsta de 63 de ani, în prăbuşirea unui elicopter care-l ducea diuminică către Tabriz (nord-vest), după ce a asistat la inaugurarea comună a unui baraj cu omologul său azer Ilham Aliev, la frontiera comună.

Alte şapte persoane, inclusiv şeful diplomaţiei Hossein Amir-Abdollahian, au murit în prăbuşire.

Afla mai multe despreiranpresedintefuneralii
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt