VIDEO. Se schimbă regulile pentru acordarea subvenţiilor în agricultură. Cine pierde şi cine câştigă

VIDEO. Se schimbă regulile pentru acordarea subvenţiilor în agricultură. Cine pierde şi cine câştigă

Subvenţiile din agricultură ar putea arăta cu totul altfel odată cu implementarea noii Politici Agricole Comune (PAC), din 2028. Comisia Europeană vrea să introducă o serie de schimbări radicale în acordarea acestor plăţi pentru fermieri, în contextul în care bugetul pentru agricultură va fi, cel mai probabil, diminuat faţă de actualul exerciţiu financiar.

Potrivit lui Achim Irimescu, ministru plenipotenţiar în cadrul reprezentanţei permanente a României la Uniunea Europeană, viitoarea PAC ar putea avea un buget cu 20% mai mic faţă de cea actuală. În acest context, Comisia Europeană vrea să direcţioneze banii în special către categoriile despre care se consideră că au cea mai mare nevoie de ei, respectiv tinerii fermieri, femeile din agricultură, fermele mixte şi cele din zonele cu constrângeri naturale.

”Propunerea vizează reducerea cu până la 20% a bugetului, pentru a face loc planului de înarmare pentru apărare. Din ce ştim până la acest moment, aşa cum s-a spus în viziune, banii nu se vor da decât la cei care au cea mai mare nevoie de ei. În accepţiunea Comisiei, asta înseamnă tinerii fermieri, femeile fermier, fermele mixte cu producţie animală şi vegetală, precum şi zonele cu constrângeri naturale. După propunerea Comisiei, ar însemna că fermele mari nu vor mai primi decât plăţi cuplate şi eco-scheme”, a explicat Achim Irimescu, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Mai mult, conform discuţiilor actuale, bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC-urile) ar urma să dispară, fiind înlocuite de eco-scheme. Astfel, fermierii nu vor mai fi obligaţi să respecte toate condiţiile impuse în prezent, însă cei care o vor face vor primi subvenţii consistente pentru acest lucru. ”Concluzia comisarului Hansen este că fermierii trebuie stimulaţi să facă eforturi, nu să li se impună prin regulament”, a explicat oficialul român.

Totodată, actualul Comisar European pentru Buget a promis că banii pentru plăţile directe vor fi la fel de mulţi în viitorul exerciţiu financiar, astfel că scăderea bugetului total al PAC ar putea veni din măsurile de investiţii.

”În contextul în care reducerea de buget va fi de 20%, ne punem întrebarea ce se va întâmpla cu ceea ce a spus comisarul european pentru buget, Piotr Serafin, care a spus că bugetul pentru plăţi directe va fi menţinut la 295 de miliarde. Asta ar însemna că cei 20% se taie din dezvoltare rurală. Rămâne de văzut dacă va fi aşa sau nu”, a mai precizat Achim Irimescu, la AGRO TV.

Afla mai multe despresubventiiagricultura
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt