România va semna săptămâna aceasta proiectul pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, a anunţat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, de la Baku, Azerbaidjan, scrie Profit.ro.
Acesta a subliniat că, în cadrul participării la COP29, România face paşi importanţi în sectorul energetic, cu investiţii de 13 miliarde de euro, creşteri semnificative în energia solară şi eoliană şi un program nuclear independent de Rusia, cu tehnologie occidentală.
"Sunt aici la cel mai important eveniment anual pentru energie şi climă. Este o reuniune la care din toată lumea au venit peste 40.000 de oameni şi aici am vrut să le transmit tuturor mesajul României. Mesajul României este că scriem istorie în energie.
Avem investiţii de peste 13 miliarde de euro fonduri nerambursabile în ultimul an şi jumătate, avem peste 10.000 de MW în solar şi eolian, proiecte noi, avem 3.500 de MW în grupuri pe gaz, suntem cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană şi în 2027 ne vom dubla producţia prin Neptun Deep, avem un program nuclear civil ambiţios şi care nu depinde în niciun fel de Federaţia Rusă, este cu tehnologie occidentală, şi ne pregătim de semnarea celui mai important proiect pentru sectorul energetic românesc, reactoarele 3 şi 4. Şi asta se va întâmpla săptămâna aceasta, chiar aici la Baku.
Vă ţin la curent. Vreau să fiţi cu fruntea sus şi să fim cu fruntea sus în faţa întregii lumi pentru că avem cu ce şi avem cu cine", a transmis Sebastian Burduja.
Conglomeratul industrial american Fluor Corporation, unul dintre membrii consorţiului internaţional (FCSA JV) cu care România pregăteşte semnarea contractulului principal de inginerie, procurare şi management al construcţiei din cadrul proiectului noilor reactoare 3 şi 4 de la centrala nucleară Cernavodă, şi-a asigurat investitorii că înţelegerea este una cu preţ variabil, care presupune rambursarea costurilor reale suportate de contractori.