VIDEO. Revărsarea Dunării peste Budapesta a transformat capitala Ungariei într-o zonă de război cu apele. Când ajunge viitura în România?

VIDEO. Revărsarea Dunării peste Budapesta a transformat capitala Ungariei într-o zonă de război cu apele. Când ajunge viitura în România?

Este stare de urgenţă majoră la Budapesta după ce Dunărea a depăşit cu un metru cotele de siguranţă. Totul e sub ape! Semnele de circulaţie şi staţiile de autobuz abia se mai văd. Autorităţile ungare se aşteaptă în această seară la cei mai rău - nivelul maxim al viiturii să lovească Budapesta. Premierul Viktor Orban spune că mai sunt 5 zile critice. În acelaşi timp, şi autorităţile din România sunt pregătite să intervină.

 

Revărsarea Dunării peste Budapesta a transformat capitala Ungariei într-o zonă de război cu apele. Îngrijorător este că în această dimineaţă nivelul Dunării a trecut de 8 metri. Budapesta este în alertă şi se aşteaptă la ce e mai rău în următoarele ore! Revărsarea apelor a inundat inclusiv Parlamentul, unde apa a ajuns la scări. Semnele de circulaţie şi staţiile de autobuz abia se mai văd. În încercarea de a opri dezastru, maghiarii au construit bariere temporare din saci cu nisip în jurul canalizărilor şi intrărilor în zonele joase ale oraşului. Sacii cu nisip au devenit o imagine comună pe străzile Budapestei, care arată acum mai degrabă ca o fortăreaţă în faţa apei.

Transportul public şi privat este blocat. În acelaşi timp, staţiile de metrou şi drumurile de-a lungul fluviului sunt complet închise.

Dunărea a străpuns barierele cu saci de nisip şi a inundat un întreg oraş care se află la 25 de km de Budapesta.

Astăzi este cea mai grea zi, a anunţat premierul ungar Victor Orban, alături de primarul Budapestei. Oficialii se aşteaptă ca în această seară nivelul maxim al viiturii să lovească Budapesta.

VIKTOR ORBAN, premierul Ungariei: Ne aşteptăm în continuare ca nivelul apei din Budapesta să ajungă la vârf sâmbătă, probabil sâmbătă seara.

Premierul Viktor Orban a dat asigurări că se fac toate eforturile necesare pentru a proteja populaţia şi pentru a limita pagubele.

VIKTOR ORBAN, premierul Ungariei: Protecţia Budapestei este rezolvată, apărăm eficient chiar şi în cele mai sensibile părţi, precum Insula Margareta şi zona de metrou din Piaţa Battayanyi.

Toată lumea rămâne în alertă şi cu ochii pe Dunăre. La fel sunt şi autorităţile din România. Vârful viituri în ţară noastră va fi atins în noaptea de marţi spre miercuri.

 

Afla mai multe despreinundatiibudapestadunare
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt