Orice persoană a făcut măcar o dată în viaţă o radiografie dentară. În jurul acestui tip de investigaţii medicale s-au născut numeroase mituri referitoare la impactul negativ pe care radiaţiile ionizante l-ar putea avea asupra organismului. În realitate, situaţia este cu totul alta, iar cantitatea de radiaţii cu care corpul nostru intră în contact în momentul efectuării unei radiografii dentare este atât de mică încât nu ne poate afecta.
Chiar dacă în rândul pacienţilor s-au creat numeroase discuţii contradictorii cu privire la impactul pe care radiografiile dentare le pot avea asupra organismului, medicii susţin însă că prin această investigaţie medicală corpul nostru încasează o cantitate infimă de radiaţii, iar astfel nu suntem puşi în pericol.
„Acele mituri cu am făcut acum o radiografie dentară, trei luni trebuie să fac pauză. Este bine să nu faci deloc, e bine să n-ajungi deloc la medic, niciodată. Nu există niciun studiu în sensul acesta. Sunt nişte mituri populare, care se duc din vorbă în vorbă şi creează nişte credinţe populare care nu mai au nicio legătură cu realitatea” susţine dr. Laur Alexandru Iacob, medic dentist, specialist în imagistică dentară.
Călătoria cu avionul are aceeaşi cantitate de radiaţii precum radiografia dentară
Pentru a înţelege mai bine impactul radiaţiilor care ajung în corp în urma unei radiografii dentare, medicul Laur Alexandru Iacob a explicat telespectatorilor Medika TV comparaţia dintre cantitatea de radiaţii medicale încasate în urma realizării unei radiografii dentare şi cea pe care o încasăm, în mod natural, în urma unei călătorii cu avionul.
„Radiaţiile ionizante există şi natural. Cu cât stăm mai la altitudine suntem expuşi unui fond natural de radiaţii ionizante. Într-un zbor până la Londra şi înapoi am încasat radiaţii cam cât cele pe care le încasăm în urma unei radiografii panoramice. Radiaţia pe care o încasăm la o radiografie panoramică este cât un zbor cu avionul. Sunt persoane care zboară săptămânal. Nu s-au gândit niciodată că au făcut 100 de radiografii panoramice în 4 luni. Dar în momentul în care trebuie să se ducă o astfel de radiografie, apar temerile” a mai spus dr. Laur Alexandru Iacob, medic dentist, specialist în imagistică dentară.