VIDEO. Procedura medicală care redă fertilitatea femeilor diagnosticate cu fibrom uterin

VIDEO. Procedura medicală care redă fertilitatea femeilor diagnosticate cu fibrom uterin

Peste 2 milioane de femei din România sunt diagnosticate cu fibrom uterin. Dacă în trecut această boală însemna incapacitatea de a aduce pe lume un copil de către paciente, astăzi există metode terapeutice prin care femeile îşi pot recăpăta fertilitatea şi în urma acestui diagnostic.

Procedura medicală care a revoluţionat modul în care este tratat astăzi fibromul uterin se numeşte embolizare şi presupune administrarea, prin interiorul vaselor de sânge, a unei substanţe care are ca efect distrugerea vaselor de sânge care alimentează fibromul, determinându-l astfel să se resoarbă.

„Embolizarea înseamnă să astupăm vase mici de sânge care alimenteză fibroamele, navigând prin interiorul vaselor de sânge. Pacienta este trează, are doar o mică înţepătură la mâna stângă, fără tăieturi şi fără anestezie. Stă o noapte în spital apoi pleacă acasă” susţine dr. Rareş Nechifor, medic primar radiologie şi imagistică medicală.

Procedura medicală poate fi aplicată şi în cazul uterelor în care există mai multe fibroame, efectul terapeutic al procedurii fiind acelaşi. „

„Acele vase fiind închise, fibromul nu mai este hrănit, se resoarbe, scade şi, în timp, rămâne o cicatrice mică fibroasă. Rămâne urma lui inertă. Partea interesantă este că tratăm toate fibroamele, adică şi acele utere fibromatoase cu multiple fibroame de diferite dimensiuni care, în trecut aveau ca unică soluţie scoaterea uterului, se tratează foarte bine prin embolizare” mai spune dr. Rareş Nechifor, medic primar radiologie şi imagistică medicală.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt