VIDEO. Problemele emoţionale ale perfecţioniştilor: „Anxietatea de performanţă există”

VIDEO. Problemele emoţionale ale perfecţioniştilor: „Anxietatea de performanţă există”

Teama nejustificată de eşec, de faptul că nu vom putea fi performanţi la locul de muncă este definită de specialiştii în sănătate mintală drept anxietate de performanţă. De cele mai multe ori, această condiţie apare în cazul persoanelor perfecţioniste.

Marea temere a persoanelor care suferă de anxietate de performanţă este că nu vor putea face faţă sarcinilor de serviciu. Iar de aici situaţia escaladează şi apar problemele în plan fiziologic, acestea resimţind dureri de cap, dureri de stomac şi chiar atacuri de panică.

„Apare ca o teamă nejustificată. De obicei oamenii somatizează, au o stare de disconfort, nu se simt bine la serviciu, simt că nu fac faţă, că nu vor putea îndeplini sarcinile de serviciu. Fac atacuri de panică, de la simple semne somatice, la semne fizice, care pot duce la depresie şi la stări obsesiv-compulsive” explică dr. Maria Roman, medic primar psihiatru, specialist în terapie transcraniană prin stimulare magnetică.

Anxietatea de performanţă nu apare însă la toate persoanele, o predispoziţie mai mare având cele care sunt perfecţioniste.

„Cauzele pot fi multiple, însă putem recunoaşte dacă simţim o anxietate în locul în care dorim să mergem, simţim că este mai mult decât putem duce şi frica că nu vom reuşi. În special este legat de ideea de a fi perfect şi cum nu există perfecţiune, putem să fim buni şi să învăţăm din greşelile pe care le facem, tindem să facem lucrurile mai bine, dar nu perfect” mai spune dr. Maria Roman, medic primar psihiatru, specialist în terapie transcraniană prin stimulare magnetică.

Afla mai multe despreanxietatejob
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt