În timp ce o parte din Europa se confruntă cu inundaţii devastatoare, Portugalia este mistuită de incendii masive de vegetaţie. Autorităţile au declarat stare de alertă şi cer ajutorul europenilor, în timp ce peste o mie de pompieri luptă cu flăcările iar incendiul masiv a făcut deja şapte victime. Focul a distrus mai multe provincii din nord. Incendiile de vegetaţie au făcut prăpăd şi în pădurea amazoniană de lângă Peru. Trei mii de hectare au fost pârjolite.
Fum dens şi flăcări până la cer, iar aerul a devenit toxic. Aşa arată un oraş din nordul Portugaliei, după ce flăcările s-au extins şi au ajuns la casele oamenilor. Pentru locuitori, apocalipsa a devenit o realitate. Cel puţin 20 de familii au rămas fără acoperiş deasupra capului.
#BREAKING #Portugal At least three people have died and 17 have been injured in wildfires in the city of Porto, Portugal.
— The National Independent (@NationalIndNews) September 17, 2024
The country has been battling 36 active fires for several days. pic.twitter.com/i0BL2x35fL
Flăcările au făcut deja primele victime. Şapte oameni au murit, trei dintre aceştia sunt pompieri, iar alţi patru sunt grav răniţi.
În jur de 1.600 de pompieri luptă cu cel puţin 36 focare, dintre care 23 sunt incontrolabile. Portugalia declară stare de alertă şi cere ajutorul europenilor pentru stingerea incendiilor. Opt avioane utilitare au plecat deja dinspre Spania, Franţa şi Italia.
În centrul ţării, alte mari incendii au dus la închiderea mai multor porţiuni de drumuri, inclusiv pe principala autostradă care leagă Lisabona de Porto. La ivirea zorilor, dezastrul este copleşitor.
Incendiile de vegetaţie au făcut prăpăd şi în pădurea amoziană de lângă Peru. Cel puţin 15 persoane au murit şi alte 98 au fost rănite, în timp ce flăcările au pârjolit trei mii de hectare.
Autorităţile din Peru cred că activitatea umană este principală cauză a incendiilor. Pe de altă parte, Serviciul Naţional al Pădurilor şi Faunei Sălbatice din Peru crede că schimbările climatice facilitatează extinderea flăcărilor.