Premierul Ilie Bolojan a susţinut astăzi, la Palatul Victoria, o conferinţă de presă în care a detaliat pachetul de măsuri fiscale pe care le va lua Guvernul în perioada următoare pentru a rezolva problema deficitului bugetar.
Măsurile care vor fi luate:
- TVA-ul va fi reaşezat la 2 cote. Astăzi avem 3 cote de 5, 11 şi 19. Cele două cote propuse sunt de 11% şi 21%. La cota redusă rămân medicamentele, alimentele, apa pentru irigaţii, cărţile, lemnele de foc şi energia termică. Propunem ca şi HoReCa să rămână la acest nivel.
- Accizele la alcool, combustibil şi tutun cresc cu 10%. Aceste măsuri intră în vigoare de la 1 august.
- Vor creşte contributorii la CNAS. Măsurile înseamnă două direcţii, aplicare contribuţii la pensiile de peste 3.000 de lei şi eliminarea unor excepţii în aşa fel încât să creştem de la puţin peste 6 milioane la 8 milioane de contribuabili. La o pensie de 4.000 de lei, se va plăti diferenţa de la 4.000 la 3.000, adică 100 de lei.
- De la 1 ianuarie, va creştere impozitul pe dividente de la 10 la 16%. Toate celelalte de la 1 august.
- Vom taxa profiturile băncilor. Consider că pot contribui cu sumă mai mari la veniturile bugetului de stat.
- Vom suprataxa toate câştigurile din jocuri de noroc.
- Vom propune o măsură temporată. Ca şi anul viitor pensii şi salarii să rămâne plafonate. Este o măsură strict pentru anul următor.
- Vom propune creşterea normei didactive cu 2 ore faţă de ce avem acum în preuniversitar şi universitar.
- Reforma burselor. Ştiu că nu e o chestiune populară, dar trebuie să fim corecţi. A fost o creştere care nu poate fi suportată, mai ales pentru elevi. Aveam acum 3 ani o sumă de 188 milioane lei şi anul trecut am ajuns la 4,7 miliarde lei. Este o creştere de zeci de ori şi în afara că este o sumă foarte mare am ajuns ca printr-o aplicare neconformă să avem clase întregi care au burse de merit, dar care la BAC iau note de 5 sau 7 sau mai rău nu-şi iau bacalaureatul. Nu mai ştim ce înseamnă meritul.
- Pachetul va fi prezentat şi detaliat mâine de miniştrii de linie
Reforma companiilor de stat
- Cheltuieli mai eficiente, reducerea subvenţiilor şi asigurarea transparenţei şi performanţei acestor companii.
- Reanalizarea unor sporuri aplicate în cascadă. Avem ministere cu sporuri de 50-45%. Prin două astfel de operaţiuni şi-au dublat salariile.
- Vom actualiza redevenţele şi vom valorifica mai bine activele statului.
- Cel de-al doilea pachet vine să îndeplinească jaloane obligatorii pentru a accesa fonduri europene.
- Românii trebuie să vadă că nu doar administrăm, dar reparăm lucruri pentru a repune România pe drumul cel bun.
- Pentru a pune în practică acest pachet este evident că în liniile doi-trei avem nevoie de o nouă abordare. Am numit o nouă conducere la ANAF ca să stabilim criterii de perfomanţă şi să luptăm pentru cheltuirea corectă a banilor publici şi pentru combaterea fraudării acestora.