Fibromul uterin este o afecţiune specifică femeilor active din punct de vedere reproductiv. Cauzele care determină apariţia acestei probleme vizează atât moştenirea genetică, dar şi stilul de viaţă.
„Fibroamele uterine cresc sub impuls hormonal, de aceea ce le găsim doar în perioada în care suntem active hormonal. Ele nu apar în menopauză şi nu apar în perioada în care nu avem menstruaţie” spune dr. Alina Diaconu, medic primar obstetrică-ginecologie, Spitalul Regina Maria Băneasa, invitată în cadrul emisiuni „Doctor Medika.
Factori de risc
În ceea ce priveşte factorii de risc, aceştia pot fi de mai multe feluri. Pe lângă moştenirea genetică şi stilul de viaţă, dietele repetate urmate de reacumularea kilogramelor pot genera apariţia fibroamelor uterine.
„Există mai mulţi factori care îl declanşează. În primul rând vorbim despre factorii genetici. Dacă mama sau bunica au avut asta, şi noi putem avea. Un alt factor este numărul de naşteri. Un alt factor este stilul de viaţă. Greutatea fluctuantă poate favoriza apariţia fibroamelor uterine, pentru că excesul de ţesut gras reprezintă o sursă suplimentară de estrogen ceea ce presupune o creştere anormală a fibroamelor prin creşterea anormală a cantităţii de estrogen” mai spune dr. Alina Diaconu, medic primar obstetrică-ginecologie, Spitalul Regina Maria Băneasa, invitată în cadrul emisiuni „Doctor Medika.