VIDEO. Jurnalist Prima News: România are o şcoală pentru manageri de spitale încă din anii 90

VIDEO. Jurnalist Prima News: România are o şcoală pentru manageri de spitale încă din anii 90

Eugenia Foarfecă, jurnalista Prima News şi Medika TV, spune că România are deja o scoala pentru manageri de spitale chiar din anii 90, iar absolventii învaţă acolo într-o perioada de 3 luni cum să managerizeze un spital. 
”Ei bine, pornind de la declaraţia asta a premierului, avem o şcoală de medicină foarte bună, este cazul să avem şi o şcoală de manageri de spitale, vreau să spun că România chiar are aşa ceva. El se numeşte Institutul Naţional de Management al Serviciilor din Sănătate. Se face o astfel de pregătire în România şi nu de ieri, se face de undeva din anii 90, mai exact formare în management din anul 1992. Aici contează şi modalitatea în care se face acest lucru. Pentru că această pregătire minimă trebuie să aibă loc timp de trei luni. Aceasta este o instituţie care se află în subordinea Ministerului Sănătăţii. Dar contează şi cum este făcută. Pentru că de anul trecut sau de acum un an şi jumătate s-a schimbat conducerea acestei instituţii şi acum se doreşte foarte mult reorganizarea lucrurilor în funcţie de nişte criterii de performanţă pe care trebuie să le respecte cei care fac această pregătire, cuprinse într-un ordin, nişte criterii concrete, criterii de performanţă aprobate de Consiliul Ştiintific al acestui institut care ţine de Ministerul Sănătăţii. Şi acest Consiliu Ştiinţific este reprezentat de nişte oameni care sunt reprezentanţii G6, adică ai Universităţilor de Medicină şi Farmacie din ţară. 
Ei bine, cum era până acum? De ce este atât de important? Aceste cursuri se făceau la nivel teoretic general valabil pentru toată lumea. Acum, cei de la ambulanţă, de exemplu, participau la cursuri care se făceau pentru managerii de spital şi poate cei care urmau să fie manageri de spital puteau să facă aceste cursuri la care participau şi alţii din alte grupuri ţintă. Şi acum se doreşte foarte mult defalcarea aceasta, adică aceste cursuri să fie făcute concret pentru managerii de spital, pentru cei care vor avea funcţii de conducere în ambulanţă sau în alt domeniu de activitate în sănătate. Şi ăsta e un lucru foarte important, pentru că nu, aşa cum ne dăm seama cu toţii, nu peste tot este la fel, iar cursurile acestea trebuie făcute în funcţie de grupul ţintă ales. Adică ce-ţi propui tu mai departe să faci. 
Dar se mai practică ceva în România, se numesc managerii interimari de spital, nu managerii full, cum se spune pe româneşte. Ce înseamnă interimatul acesta? Înseamnă că poţi să intri, de exemplu, 3 luni, 6 luni de interimat, dar nu eşti obligat să ai aceste cursuri la activ, această pregătire care se face la institut. Poţi să obţii funcţia asta de interimar, de manager interimar, să stai în interimar şi să te înscri pe parcursul acestui interimat de la spital la aceste cursuri. Iar, foarte important, nu există perioada limită până când să faci aceste cursuri. Adică statul nu vine şi spune, da, bine, dar eşti obligat în momentul în care intraţi în interimat să faci cursurile de curs de o lună, de două, de trei, să ai aceste cursuri de formare profesională. Şi la fel nu există sancţiuni, cel puţin din ceea ce ştiu eu, prevăzute de lege, în mod oficial, să fii sanţionat tu ca şi conductor, ca manager de spital, dacă ai făcut sau nu aceste cursuri. Dacă nu le-ai făcut, să fii, să ai parte de o anumită sanţiune. Şi îţi poartă foarte mult ceva, prelungirea interimatului, pentru ca să nu faci, să te, practic, să fugi de această responsabilitate pe care trebuie să ai, să ai aceste cursuri de formare profesionale. 
Deci, în momentul de faţă, legislaţia în România e făcută de aşa natură, încât poţi cumva să se fentezi legea şi să nu ai stabilite în mod concret anumite limite, în ceea ce priveşte pregătirea aceasta profesională, de ca manager de spital, ca funcţie de conducere, şi să fiţi şi verificat. Şi aici încerc, înţeleg că de acum înainte să s-a lucrat foarte mult la schimbarea legislaţiei, tocmai la acest institut care se află în subordinea Ministerului Sănătăţii”, a declarat Eugenia Foarfecă, intr-o intervenţie telefonică la Prima News.
Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, la Oradea, că ar fi cazul să existe o şcoală de manageri de spitale, adăugând că politicul trebuie să se excludă absolut de tot din acest sistem.
"Spitalul Judeţean din Oradea este unul dintre spitalele, aproape 5%, care se încadrează cu excedent. În afară de faptul că are proiecte pe fonduri europene, are cu Banca Mondială, are cu Ministerul Sănătăţii - şi asta am văzut ce s-a cumpărat în ultimul timp din proiectele de la Ministerul Sănătăţii şi din bugetul consolidat al statului - vedem că deja se pregătesc pentru viitor, unde au investiţii noi, într-o nouă clădire cu patru etaje, cu pasarelă către ATI. Sunt impresionat. Avem o şcoală de medicină foarte bună, scoatem medici foarte buni. Cred că este cazul să avem şi o şcoală de manageri de spitale. Politicul trebuie să se excludă absolut de tot din acest sistem, iar managerii de spitale trebuie să urmeze o şcoală. Cred că managerul de aici poate să fie un bun profesor. Dacă dorim să avem performanţă în sistemul sanitar şi dorim ca să nu continuăm să aruncăm bani într-o gaură fără sfârşit," a declarat premierul, într-o conferinţă de presă, în care i-a avut alături pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi pe dr. Gheorghe Carp.
Pe Eugenia Foarfecă o puteţi urmări în fiecare seară, de luni până joi, de la ora 20, la Medika TV, moderând emisiunea ”Sistemul medikal”, un talk-show de actualitate în care sunt dezbătute cele mai noi ştiri din sănatate şi problemele sistemului sanitar românesc.

Afla mai multe despremanagerispitaleinsititut
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt