Donald Trump s-a întâlnit miercuri cu Ahmed al-Sharaa, preşedintele Siriei, înainte de un summit între SUA şi ţările arabe din Golf. Fotografiile postate la televiziunea de stat saudită i-au arătat strângându-şi mâna în prezenţa prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, cunoscut şi sub numele de MbS.
Trump l-a îndemnat pe Ahmed al-Sharaa să normalizeze relaţiile cu Israelul, un duşman de lungă durată, după un anunţ surprinzător al SUA că va ridica toate sancţiunile impuse guvernului sirian, condus de islamişti, arată Reuters.
Preşedintele turc Tayyip Erdogan li s-a alăturat virtual lui Trump şi lui MbS la întâlnire.
Statele Unite speră, de asemenea, ca Arabia Saudită să adere la Acordurile Abraham. Discuţiile pe această temă s-au oprit după izbucnirea războiului din Gaza, iar regatul insistă că nu poate exista o normalizare fără o statalitate palestiniană.
În ciuda îngrijorărilor din cadrul administraţiei sale cu privire la legăturile anterioare ale liderilor sirieni cu Al-Qaeda, Trump a declarat marţi, într-un discurs la Riyadh, că va ridica sancţiunile împotriva Siriei, ceea ce reprezintă o schimbare majoră de politică.
El a mai spus că Washingtonul explorează normalizarea relaţiilor cu guvernul sirian, începând cu întâlnirea sa cu Sharaa.
Ridicarea sancţiunilor a avut loc în ciuda suspiciunilor profunde ale Israelului faţă de administraţia Sharaa, îngrijorări împărtăşite iniţial de unii oficiali americani. Oficialii israelieni au continuat să-l descrie pe Sharaa drept jihadist, deşi acesta a rupt legăturile cu al-Qaeda în 2016. Biroul prim-ministrului israelian nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Decizia este un impuls major pentru Sharaa, care se luptă să aducă ţara sub controlul guvernului de la Damasc după ce l-a răsturnat pe fostul preşedinte Bashar al-Assad în decembrie.
Israelul nu este s-a opus ridicării sancţiunilor pentru Siria
Israelul, aliatul SUA, s-a opus ridicării sancţiunilor pentru Siria şi şi-a intensificat operaţiunile militare de la înlăturarea lui Assad, declarând că nu va tolera o prezenţă islamistă în sudul Siriei.
Israelul a ocupat teren în sud-vestul ţării, a avertizat guvernul sirian împotriva desfăşurării de forţe acolo şi a aruncat în aer o mare parte din armele grele şi echipamentele armatei siriene în zilele de după căderea lui Assad.
Provocările cu care se confruntă noul guvern sirian au fost, de asemenea, scoase la iveală în martie, când loialiştii lui Assad au atacat forţele guvernamentale, provocând atacuri de răzbunare în care bărbaţi islamişti înarmaţi au ucis sute de civili din minoritatea alawită, provocând o condamnare puternică din partea SUA.
Sharaa a fost ani de zile liderul aripii oficiale a al-Qaeda în conflictul sirian . S-a alăturat grupării pentru prima dată în Irak, unde a petrecut cinci ani într-o închisoare americană. Statele Unite au retras în decembrie o recompensă de 10 milioane de dolari pusă pe capul lui Sharaa, conform Ziare.com.