Din lipsă de timp, multe persoane folosesc guma de mestecat pentru a-şi menţine o igienă orală corespunzătoare. Guma ne-ar putea feri de carii şi de mirosurile neplăcute, dar ne poate crea probleme digestive. Balonarea şi durerile de stomac sunt consecinţe ale folosirii îndelungate a gumei de mestecat, sunt de părere medicii.
Balonarea este rezultatul unui exces de aer în intestine, provocat chiar de utilizarea îndelungată a gumei de mestecat.
„Mestecatul de gumă poate duce la cantitate de aer în exces în intestine, iar de aici până la apariţia balonării nu mai este decât un singur pas. Pot fi mult cauze ce ţin de stilul nostru alimentar. Mestecatul în sine se asociază cu înghiţirea de salivă şi pe lângă asta se înghite de fapt şi o cantitate de aer din cavitatea bucală” susţine dr. Adelina Popescu, medic primar gastroenterolog.
În timp ce noi mestecăm gumă, creierul nostru crede că ne pregătim să mâncăm, iar astfel pregăteşte stomacul pentru digestie. Şi pentru că în locul alimentelor în intestine ajunge aerul, putem avea probleme de digestie.
„Mestecatul reprezintă o comandă pentru creier să secrete acid mai mult în stomac, pregătindu-se de fapt pentru alimentele pe care le vom ingera. Dar, de fapt, noi păcălim stomacul. Se secretă în exces acid şi se irită mucoasa gastrică” mai spune dr. Adelina Popescu.