VIDEO. Fost secretar de stat MAE, la Prima News: ”Ar trebui întrebaţi decidenţii noştri pe ce se bazează când înaintează termenul de final de 2024 pentru aderarea completă la Schengen”

VIDEO. Fost secretar de stat MAE, la Prima News: ”Ar trebui întrebaţi decidenţii noştri pe ce se bazează când înaintează termenul de final de 2024 pentru aderarea completă la Schengen”

Iulian Fota, fost subsecretar de Stat în MAE, a declarat în cadrul emisiunii Prima News că politicienii noştri trebuie să dezvăluie informaţiile pe care le au când prezintă finalul acestui an ca termen de aderare completă la Schengen.

”Decidenţii noştri ar trebui întrebaţi pe ce se bazează când înaintează termenul de final de 2024 pentru aderarea completă la Schengen. Eu nu ştiu dinspre Austria să fie acceptat vreun termen. Evit să prezint ca un succes asta cu Air Schengen. E o formă de ipocrizie austriacă. Atitudinea lor este antieuropeană. Să blochezi două ţări că Romania şi Bulgaria cu toate condiţiile îndeplinite, pentru o tema internă, este o ipocrizie. Întrebarea mare e cum reacţionezi când o mână de politicieni te tratează aşa. Mai multe controale înseamnă o îndepărtare de fundamentul Schengen Ca pasul să fie relevant trebuie să ştim cât de lung e drumul până la aderarea terestră, atunci ne vom da seama dacă ce avem acum este un succes sau un eşec”, a declarat fostul subsecretar de stat.

Fota a mai spus că în perioada în care a fost consilierul lui Traian Băsescu, ţara noastră obţinuse acordul tuturor ţărilor privind aderarea la Schengen, în primă fază tot maritim şi aerian, urmând ca de la 1 ianuarie 2013 să urmeze şi cea terestră, însă procesul a fost blocat de suspendarea lui Traian Băsescu.

„Eu am fost consilier prezidenţial, a lui Traian Băsescu. De atunci se discuta despre Schengen. În 2012 îmi amintesc că venise preşedintele fericit că intrăm aerian şi maritim în Schengen. După a venit suspendarea preşedintelui şi s-a amânat. Până la olandezi şi la austrieci noi suntem de vină pentru că l-am suspendat pe preşedinte şi s-a amânant încă 10 ani Schengenul”, a mai spus Fota la Prima News.

Afla mai multe despreiulian fotaschengen
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt