Echipa Dacia Sandriders va lua startul, vineri, în Raliul Dakar. Instalată deja la punctul de plecare din localitatea Bisha, în Arabia Saudită, echipa face ultimele pregătiri înainte de startul competiţiei, scrie Profit.ro.
Campionatul Mondial FIA 2025 de Rally-Raid (W2RC) se va desfăşura între 3 şi 17 Ianuarie.
Raliul Dakar marchează, pentru echipa Dacia Sandriders, debutul în ediţia din 2025 a Campionatului FIA de Rally-Raid.
Pentru cea de-a şasea ediţie din Arabia Saudită a Raliului Dakar, organizatorii au planificat un traseu solicitant de peste 7.700 de kilometri, din care peste 5.100 km de probe speciale.
Dacia va intra pentru prima dată, cu o echipă oficială, în competiţia Dakar, cu trei echipaje. Constructorul de la Mioveni, deţinut de Renault, nu doar că vrea să încheie cea mai dură competiţie auto de tip Rally Raid, dar şi-a propus să o câştige.
Raliul Dakar va începe pe 1 ianuarie, cu două zile de recunoaştere şi teste, prologul fiind programat pe 3 ianuarie, iar finish-ul pe 17 ianuarie. Vor fi 14 zile de raliu, cu 12 probe speciale, derulate între oraşele Bisha şi Shubayatah, din Arabia Saudită. La start se vor alinia 440 de vehicule din 70 de ţări.
Competiţia este unul dintre cele mai mediatizate evenimente ale sportului cu motor din întreaga lume, fiind transmisă în direct sau prin intermediul reportajelor înregistrate de 70 de televiziuni.
Organizatorii au anunţat peste 600 de jurnalişti acreditaţi, inclusiv 130 fotografi de presă cu 80 de vehicule dedicate, 5 elicoptere ale televizunilor, 7 care de televiziune care vor parcurge traseele de raliu, 23 de camioane de producţie şi emisie, 22 de operatori şi 26 de camere amplasate pe maşini. Pentru această ediţie este estimată o audienţă totală de peste 8 milioane de persoane din întreaga lume.
Dacia Sandrider, maşina destinată Raliului Dakar, este un automobil dezvoltat de specialiştii Renault de la Alpine Racing şi de Prodrive, pe structura unui vehicul de competiţie existent, Hunter T1+. Designul lui Sandrider a fost inspirat de conceptul Manifesto, fiind adaptat cerinţelor de raliu.
Maşina are un şasiu tubular, o caroserie de fibră de carbon şi este propulsată de un motor V6 de 3.0 litri, biturbo, care atinge o putere maximă de 359 CP şi un cuplu maxim de 539 Nm. Cutia de viteze este una de tip secvenţial, cu şase trepte, iar jantele anvelopelor speciale au 17 inchi.
Maşina are 4,14 metri lungime, similar cu un SUV de clasă B, dar are o lăţime de 2,30 metri şi o înălţime de 1,81 metri, cu un ampatament de 3 metri, având console foarte scurte, de 59 şi, respectiv, 55 cm.
Cele trei echipaje Dacia sunt formate din trei piloţi celebri, cu mai multe premii la activ. Sébastien Loeb (50 de ani) a câştigat Campionatul mondial de Raliuri de 9 ori consecutiv între 2004 şi 2012. Este considerat drept cel mai mare pilot de raliu din toate timpurile şi participă la raliul Dakar din 2016, după ce s-a retras din WRC. El îl va avea drept copilot pe Fabian Lurquin.
Nasser al-Attiyah este cvintuplu câştigător al Cupei mondiale de Raliu off-road şi dublu câştigător al Campionatului mondial de Rally-Raid. Veritabilă legendă a raliului Dakar, Nasser a câştigat de cinci ori această probă mitică şi este principalul favorit la titlu în 2025. În Raliul Marocului a terminat pe primul loc, după ce a dominat mai multe zile concursul, avându-l în dreapta pe copilotul Edouard Boulanger.
Cristina Gutiérrez Herrero este prima femeie pilot de raliu din Spania care a terminat raliul Dakar la categoria auto, în 2017. În vârstă de 32 de ani, ea are deja la activ 8 participări la raliul Dakar, între 2017 şi 2024. Cristina a câştigat Cupa Mondială de Raliuri Cross-Country, categoria T3, în 2021. În ianuarie 2024, a devenit a doua femeie care a câştigat la o categorie (Challenger) a Dakar, după Jutta Kleinschmidt care a ajuns pe primul loc la general. Cristina îl va avea drept copilot pe Pablo Moreno Huete.
Dacia are ca principal obiectiv câştigarea Raliului Dakar în următoarele două ediţii. Pentru a atinge această performanţă, Dacia a semnat un contract de colaborare cu Prodrive, care are o experienţă considerabilă în Dakar şi în sporturile cu motor.
Date tehnice DACIA SANDRIDER
• Categorie FIA : Ultimate T1+
• Şasiu : tubular
• Caroserie : fibră de carbon
• Motor : V6, 3 litri, biturbo
• Putere maximă : 264 kW/359 CP
• Cuplu maxim : 539 Nm la 4.250 rot./min
• Transmisie: 4X4
• Cutie de viteze : secvenţială cu 6 trepte
• Suspensii Faţă/Spate: braţ dublu
• Cursa suspensiei: 350 mm
• Roţi: Jante de aluminiu 17”
• Anvelope: BF Goodrich 37”
• Lungime x Lăţime x Înălţime: 4.140 x 2.290 x 1.810 mm
• Ampatament : 3.000 mm
• Console Faţă/Spate: 590/550 mm