O după amiază petrecută în natură se poate termina prost din cauza muşcăturilor de căpuşe. Aceste insecte sunt purtătoare a numeroşi microbi de aceea e bine să încercăm să le îndepărtăm. O putem face şi singuri, dar cel mai bine este să cerem sfatul medicului. Pentru a le îndepărta de pe piele trebuie să urmăm următorii paşi, explicaţi de conf. dr. Carmen Creţu, medic primar boli parazitare şi tropicale, invitată la emisiunea „Doctor Medika”.
„Este important cum este scoasă. Dacă o traumatizăm şi ea se rupe, poate transmite bacteriile în momentul acela. Şi atunci, dacă suntem singuri, acasă, în pădure sau în grădină, şi am văzut că ea s-a fixat pe piele, luăm un obiect subţire, îl introducem sub burta căpuşei şi o întoarcem cu burta în sus. Şi atunci atunci ea se îndreaptă şi o putem extrage mai uşor” susţine conf. dr. Carmen Creţu, medic primar boli parazitare şi tropicale.
Ce nu trebuie să facem?
Mulţi oameni încearcă să îndepărteze singuri căpuşele utilizând tot felul de metode. Medicii susţin că indiferent pe care ne gândim să o alegem, este mai bine să renunţăm la ele şi să mergem la camera de gardă a unui spital.
„Nu se recurge la uleiuri, nu se recurge la ars, la soluţii brutale. Nu-i vor conveni şi atunci va regurgita. Există la farmacii nişte ustensile speciale dar trebuie să ţinem cont că trebuie întoarsă ca să-i îndreptăm chelicerile şi să o putem scoate. Dacă nu reuşim, atunci putem merge la o unitate medicală” mai spune conf. dr. Carmen Creţu, medic primar boli parazitare şi tropicale.