VIDEO. Consiliul Naţional al PNL: Nicolae Ciucă a fost votat în unanimitate candidatul partidului la prezidenţiale

VIDEO. Consiliul Naţional al PNL: Nicolae Ciucă a fost votat în unanimitate candidatul partidului la prezidenţiale

Aproximativ 1.400 de delegaţi PNL au participat duminică la Palatul Parlamentului, la Consiliul Naţional al partidului. Congresul l-a desemnat pe Nicolae Ciucă drept candidat la alegerile prezidenţiale.

Joi, Biroul Executiv Central al PNL a votat, cu unanimitate de voturi, o derogare pentru ca Nicolae Ciucă să poată fi desemnat candidatul PNL la alegerile prezidenţiale. A fost nevoie de derogare pentru că Ciucă nu are o vechime de 5 ani în PNL, aşa cum cere statutul partidului. 

Pe 29 august, Biroul Politic Naţional al PNL a validat prin vot unanim candidatura lui Nicolae Ciucă la alegerile prezidenţiale.

Nicolae Ciucă a ajuns cu întârziere la Congresul de validare a candidaturii la prezidenţiale. Preşedintele Senatului a venit direct din zonele afectate de inundaţii, unde a fost sâmbătă seară şi duminică dimineaţă.

„Vă reamintesc că principala noastră vocaţie ca politicieni este de a fi în serviciul ţării, în serviciul comunităţilor noastre, de a reprezenta interesele legitime ale alegătorilor şi mai ales ale celor care trec prin încercări. Vă vorbesc astăzi cu profund respect şi recunoştinţă pentru munca dumneavoastră în slujba românilor, a comunităţilor pe care le reprezentaţi, a României dar şi a PNL.

Sunt pe deplin conştient de provocările uriaşe care ne aşteaptă, de aceea cred că astăzi nu este vorba despre mine, ci despre viziunea noastră comună pentru viitorul României, despre angajamentul nostru de a aduce stabilitate, progres şi unitate.

Este vorba despre soarta românilor în anii care vin, despre un context geo-politici dificil în care misiunea noastră trebuie să rămână neclintită: să sprijinim, să construim să apărăm şi să muncim pentru români”, le-a transmis Ciucă liberalilor.

La eveniment PNL a participat şi Nicuşor Dan. După ce în urmă cu câteva zile acesta a semnat pentru candidatura Elenei Lasconi la prezidenţiale, Dan a semnat duminică, în faţa delegaţilor la Consiliul Naţional al PNL, şi pentru susţinerea candidaturii lui Nicolae Ciucă.

„PNL-ul este partidul care după 89 a contribuit la a aduce România acolo unde este azi şi nu într-o democraţie originală, aşa cum şi-ar fi dorit-o Ion Iliescu. Bineînţeles că mai sunt multe de făcut, şi România are multe restanţe, dar lucrul ăsta trebuie subliniat şi trebuie să conştientizăm lupta PNL-ului şi a celorlalte forţe de dreapta pentru a face din România o democraţie adevărată. PNL-ul este un partid al unor primari de mare succes, de la care m-am inspirat”, a afirmat Nicuşor Dan.

Liderii liberali care au ţinut discursuri la Consiliul de la Palatul Parlamentului au fost Lucian Bode, Alina Gorghiu, Raluca Turcan, Emil Boc, Ciprian Ciucu, Antonia Truşcă, Valeriu Eftimie, Rareş Bogdan, Mario De Mezzo şi fostul preşedinte al partidului, Valeriu Stoica.

Principalele declaraţii de la Congres:

Lucian Bode: Unitatea ne va aduce victoria. Votul se câştigă cu proiecte, cu fapte, cu realizări. PNL este partidul care nu a fugit de responsabilitate şi nu şi-a abandonat misiunea. PNL sprijină un om care  a dovedit că ţine cu ţara. Un om responsabil, curajos care nu se teme de lupte politice. Nicolae Ciucă va învinge această luptă şi va duce PNL la guvernare. Ne facem treaba în comunităţile pe care le administrăm. Diferenţa dintre guvernarea de dreapta şi stânga se vede cu ochiul liber. Candidatul PSD are de dus o bătălie cu fostul preşedinte PSD, acum independent şi cu fostul lor copil de mingi de pe stadioane, acum extremist. Nicolae Ciucă e singurul care îl poate învinge pe candidatul stângii. De aceea, toţi pun tunurile pe ei. Adversarii sunt disperaţi. PSD ştie că nu va câştiga preşedinţia României. USR îi sapă deja groapa candidatei. România are nevoie de PNL la guvernare, pentru că ştim să aduce prosperitate şi nu ne e teamă să facem reforme. Am protejat cota unică, pilonul 2 de pensii. Am dat ultimii preşedinţi ai României. Şi asta se va întâmpla şi anul acesta. Plecăm la luptă conştienţi de avantajele noastre, de forţa noastră politică.

Raluca Turcan: România mai are un potenţial uriaş: industria cinematografică. 1 euro investit aduce în economia naţională 8 euro. Teatrele sunt un pilon al vieţii culturale. Performanţa teatrală de  vârf să fie cunoscută şi recunoscută la nivel internaţional. Rezoluţia este angajament ferm că proiectele începute vor fi continuate. Am făcut cea mai amplă achiziţie de carte pentru bibliotecile din toată ţara, la toate nivelurile. Am înscris în patrimoniul UNESCO creaţiile lui Constantin Brâncuşi. Renovarea şi promovarea Vilei Florica din Arşeş şi Aşezămintele Ionice din Bucureşti. Investiţii în refacerea unor case memoriale. Restaurare clădiri de patrimoniu – replicăm la nivel naţional exemplele aplicate la nivel local de administraţiile liberale. Recuperarea, punerea în valoare şi grija faţă de patrimoniul naţional devine o marcă a PNL.

Mario De Mezzo: Într-o lume normală, Marcel Ciolacu nu ar avea ce să caute să fie candidat la prezidenţiale. De aceea vă spun că lupta noastră nu este cu Marcel Ciolacu, este cu caracatiţa din spatele lui, care îşi doreşte acest vis neîmplinit de la Ion Iliescu încoace, preşedinţia României, pentru că, nu-i aşa? Citez din clasici: Dacă nu ai justiţia, degeaba ai puterea.

Valeriu Eftimie: În matematica noastră de astăzi niciun alt candidat nu se poate compara cu Nicolae Ciucă, dar niciunul. Domnul Nicolae Ciucă este cel mai frumos preşedinte uman pe care l-a avut vreodată România, pentru că este un om care crede în oameni, care iubeşte familia, care iubeşte ţara şi are ceva în el omenesc.

Alina Gorghiu: Acum 10 ani eram în echipa de campanie prezidenţială a PNL, Dan Motreanu tot acolo, şi alţii ... Ştiţi ce auzeam în fiecare zi? Auzeam în fiecare zi că PNL nu are nicio şansă să câştige preşedinţia României, că o să ne bată PSD cu candidatul lor care era şi prim-mnistru, auzeam că stăm prost în sondaje, că nu intrăm în turul 2. Vă sună cunoscut?! Acum auzim aceeaşi poezie de astăzi! Deşi în primul tur Premierul candidat al PSD a avut 40 de procente şi un milion de voturi avans, am bătut PSD măr în 2014! Şi vă asigur dragii mei liberali, că se va întâmpla acelaşi lucru, pentru că România nu are nevoie de populism, nu are nevoie de poleială, de zâmbete largi prezentate în fiecare zi, dar fără proiect. Are nevoie de certitudine, de sinceritate şi da, de siguranţă! Aşadar, nu există niciun motiv să nu câştigăm şi anul acesta alegerile prezidenţiale pentru că avem candidatul potrivit!

Antonia Truşcă: Ca tânără, ca femeie, am simţit de multe ori că trebuie să lupt mai mult pentru a-mi face loc într-un peisaj politic dominat de prejudecăţi. Dar am învăţat că tocmai diversitatea de experienţe ne face mai puternici. Femeile aduc o perspectivă unică în politică – una bazată pe empatie, pe înţelegerea nevoilor celor din jur şi pe hotărârea de a face lucrurile să funcţioneze. Mi-aş dori sa văd cat mai multe femei în funcţii de conducere, pentru ca prezenţa lor nu este doar o necesitate, ci o forţă pentru progresul societăţii. Nicolae Ciucă ştie că România de mâine se construieşte prin colaborare, prin respect şi printr-o viziune care să îmbrăţişeze toate generaţiile şi toate comunităţile, de la cele mici, ca a mea, până la marile oraşe. De aceea, sprijinul meu pentru Nicolae Ciucă este total. Nu doar pentru că împărtăşim aceleaşi valori, dar pentru că ştiu că este singurul care poate aduce România unde îi este locul. Este cel care are o viziune clară a viitorului pe care ni-l dorim şi este liderul care ne poate duce acolo.

Emil Boc: Cu Nicolae Ciucă preşedinte, românii vor fi în siguranţă pentru că el va şti să ne apere, aşa cum a făcut toată viaţa. Dragi liberali, trebuie să ştim că niciun lider nu poate câştiga singur – de la Alexandru Macedon, la Napoleon, au cîştigat având o armată în spate. PNL are resursa politică şi omul potrivit pentru a câştiga alegerile de anul acesta. Suntem in play off, dar jucăm pentru Liga Campionilor şi vreau să văd atitudine de învingători

Rareş Bogdan: Nu am să fac referire la PSD, dar nu mă pot abţine să le transmit un sigur lucru. Am văzut că sunt una dintre ţintele predilecte ale acestora zi de zi şi în fiecare emisiune şi a proxilor lor. Le spun un singur lucru. Pentru că tot au o problemă cu batista mea, le promit că pe data de 8 decembrie după ora 24 le voi transmite şi trimite de la sediul din Modrogan o duzină de batiste, ca să-şi şteargă lacrimile înfrângerii. Le promit acest lucru şi lui Tudose. Şi lui Grindeanu, şi lui Paul Stănescu, şi lui Simonis şi lui Marcel Ciolacu.

Principalele mesaje ale preşedintelui PNL

Nicolae Ciucă: Sunt conştient de provocările uriaşe care ne aşteaptă – azi nu e despre mine, ci despre viziunea noastră pentru România. PNL este un partid viu, cu istorie şi tradiţie, cu reuşite şi oameni de calitate, care a făcut marile reforme ale societăţii. Suntem o mare putere electorală în politica românească, suntem unul din repere. Românii vor prosperitate şi libertate din 90 încoace – PNL prin tradiţia lui a fost singurul care a înţeles că nu există una fără cealaltă. Nu poţi să fii prosper dacă nu eşti liber şi nu poţi să fii liber dacă nu eşti prosper. Să rămânem concentraţi pe aceleaşi obiective. Sunt cele mai bune pentru ţară şi pentru PNL. Suntem singurul partid politic nemăcinat de populism, egoism şi făţărnicie. Nu suntem pătaţi de minciuni sau propagandă deşănţată.

Neîncrederea oamenilor vine din colaborarea cu PSD. Am fi vrut să construim coaliţia cu aliatul firesc, de dreapta. PNL poate şi trebuie să câştige preşedinţia României. România are nevoie de un preşedinte loial oamenilor şi intereselor ţării, care pune accent pe dezvoltare, pe investiţii şi educaţie, care vorbeşte cu românii din ţară şi din diaspora. Avem nevoie de un om în slujba ţării lui. Este principiul oricărui om de stat. Economia românească este în creştere. Avem nevoie doar de un stat pe măsura aşteptărilor românilor, care să valorizeze munca cinstită, creativitatea. Pentru prezidenţialul PNL, libertatea este o declaraţie de identitate. România este o adâncă legătură de solidaritate între românii care au fost, românii de azi şi generaţiile viitoare

Cred în dialog şi în puterea colaborării. Ţara are nnevoie de lideri care pot lăsa la o parte conflictele. Să găsim calea de mijloc. Doar uniţi putem avea o Românie a tuturor unde un viitor mai bun este o realitatea. Securitatea României se bazează pe parteneriatul strategic cu SUA, postura solidă în UE. În politica externă România trebuie să continue să fie un pilon de stabilitate. Trebuie să continuăm să sprijinim Republica Moldova.  Relaţia cu Ucraina rămâne un angajament pentru apărarea democraţiei şi securităţii naţionale.

Să continuăm să construim punţi care să ne conecteze cele mai de succes ţări – aderarea completă la spaţiul Schengen, membri cu drepturi depline OECD şi să ne îndreptăm spre zona euro. Statul trebuie să redea muncii recunoaşterea supremă, iar preşedintele să fie întâiul muncitor al ţării. Ca preşedinte voi urmări prosperitatea reală. Îmi doresc o economie vie şi dinamică, să susţinem antreprenorii şi să reducem birocraţia. Să venim cu politici concrete pentru clasa de mijloc în mediul rural, pentru ca viaţa la ţară să fie o opţiune demnă

Avem nevoie de investiţii în spital, în echipamente, în medici. România să devină un lider în energia verde. Voi promova o atmosferă socială de respect şi încredere.

De ce candidez? Sunt un om împlinit profesional, am performat politic, sunt preşedintele celui mai frumos, elegant şi nobil partid din România. Când am decis să intru în politică eram la cel mai înalt nivel al profesiunii mele. PNL a fost singura opţiune reală pentru mine. Vă mulţumesc pentru responsabilitatea pe care mi-aţi dat-o. Nu ne vom opri să facem istorie pentru România de azi şi România de mâine.

I.G. Duca spune că în politică, nu e destul să ştii ce vrei ci şi ce poţi. E convingerea mea că politica e realizare colectivă care depinde mult de ceilalţi şi de împrejurări.. Înţeleg aşteptările românilor, văd mai bine ameninţările, ştiu ce putem face împreună. Mi-am înţeles viaţa ca o datorie, ştiu ce e curajul, prudenţa.

Declaraţii pentru Prima News înainte de Congres:

Gherorghe Flutur: PNL nu este un partid uşor de condus. Dar Ciucă a reuşit să ne pună la masa. Acest 30 la suta obţinut în alegeri înseamnă mult. A generat stabilitate în coaliţie. Bate o palmă, se ţine de cuvânt. Coaliţia cu PSD s-a născut dintr-o conjunctură internaţională: războiul din Ucraina. PSD m-a atacat constant la Suceava. N-am discutat despre funcţia de Ministru al dezvoltării, dar am experienţă. Contează voturile cu care vii de-acasă. Am fost şef în două campanii ale lui Băsescu şi două în ale lui Iohannis. Acum e o generaţie mai tânără care trebuie să-şi spună cuvântul. Dar ajut şi eu

Ionuţ Stroe: Partidul este unit şi pregătit pentru viitoarea campanie. PNL are forţa de a câştiga alegerile. Nu sunt emoţii că Nicolae Ciucă nu va ajunge în turul 2. Probabil că PNL şi PSD îşi vor disputa funcţia de preşedinte. Nu văd cum ne-ar putea afecta pe noi candidatura lui Geoană. Nicun candidat independent nu s-a ridicat vreodată peste 10 procente. E prematur să ne pronunţăm în privinţa influenţei pe care Nicuşor Dan sau alţi oameni o vor avea în aceste alegeri, dar e un exponent al dreptei. Purtăm discuţii exploratorii în acest moment cu PMP, REPER şi Forţa Dreptei. Dar unii manifestă rigiditate şi pun condiţii imposibil de îndeplinit.

Adrian Veştea, Ministrul Dezvoltării: Am convingerea că candidatul PNL va reuşi să treacă în turul 2 şi să câştige alegerile. Mobilizarea de partid şi calităţile sale ne vor duce la câştigarea alegerilor. Geoană nu poate să rupă din voturile lui Ciucă pentru că se identifică de stânga. Povestea cu cartea nu cred că a avut vreun efect. A fost un lucru care trebuia să fie făcut atâta timp cât preşedintele şi-a dorit acest lucru.

Intervenţii telefonice la Prima News:

Ciprian Aron, jurnalist Prima News, despre sprijinul lui Ilie Bolojan pentru actuala conducere a PNL: Din sursele mele, cel puţin la nivelul implicării în alegerile parlamentare şi prezidenţiale, Bolojan va fi acolo şi va maximiza toate atuurile pe care le are PNL Bihor pentru a aduce un scor cât mai mare partidului

Vezi mai joi transmisia Prima News de la Consiliul Naţional al PNL

Afla mai multe desprepnlcongrescandidatalegeri
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt