Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, la evenimentul ”160 de ani împreună pentru afacerea ta”, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României, că propune să construiască împreună o economie în care niciun lider politic să nu mai ia hotărâri care privesc mediul de afaceri fără ca reprezentanţii acestuia să fie parte a deciziei. El a mai spus că propune o ţară în care Preşedintele României să aibă la Palatul Cotroceni un Consiliu Economic Consultativ cu întâlniri lunare iar atunci când pleacă în deplasări externe, Preşedintele României să caute nu avioane pentru luxul său personal, ci să ceară aeronave cât mai încăpătoare pentru delegaţii economice puternice, cum fac toţi liderii statelor europene dezvoltate.
”Sunt puţine instituţii cu un rol definitoriu în consolidarea Statului Român Modern precum Sistemul Cameral din România, care sărbătoreşte azi 160 de ani de activitate neîntreruptă. Faptul că, astăzi, numărul camerelor de comerţ a ajuns la 42, câte una pentru fiecare judeţ al ţării, plus Camera de Comerţ şi Industrie a României, gazda noastră în acest moment, arată ce nivel înalt de reprezentativitate îl are acest sistem. Mai arată şi cât de susţinut lucraţi în folosul mediului de business din România, cu profesionalism şi seriozitate. Şi vă felicit din suflet pentru asta”, a spus premierul în discurs.
El a arătat că ”cel mai bun indicator este chiar interesul mare pe care mediul de afaceri îl manifestă pentru acţiunile Camerelor de Comerţ”.
”Sunt Forumuri de Afaceri bilaterale organizate în parteneriat cu state puternice, multe aparţinând grupului G20. Este cel mai eficient mod pentru ca oamenii de afaceri din România să aibă şansa să-şi extindă afacerile în afara ţării, iar România să atragă investiţii substanţiale sau să recâştige pieţe internaţionale importante. Sunt convins că, o asemenea audienţă formată din oameni de business este interesată despre cum va arăta viitorul. Şi, de aceea, vreau sa vă vorbesc puţin despre România Viitorului, care înseamnă în primul rând un stat cu o economie puternică. Iar această putere nu poate veni decât din reindustrializarea ţării”, a spus Ciolacu.
”De aceea, pregătim în aceste zile lansarea unui pachet de programe strategice pentru dezvoltarea economiei. Cel mai important este Programul naţional de sprijin pentru marea industrie, în valoare de 1 miliarde de euro. Vrem să atragem investiţii mari, în domenii cheie pentru viitorul economiei. Iată de ce am pregătit şi un Plan pentru Investiţiile Strategice în industria prelucrătoare. Este o schemă de ajutor de stat de 500 de milioane de euro şi facilităţi fiscale pentru investiţii de peste 150 de milioane de euro. Beneficiarul trebuie să creeze în mod direct minim 250 de locuri de muncă şi să se dezvolte în regiunile cu un PIB/locuitor sub media naţională”, a mai declarat premierul.
Şeful Executivului a menţionat că avem nevoie de oţel românesc, de alte materiale de construcţie pentru a construi autostrăzi şi locuinţe cu produse româneşti.
”Astfel, a treia componentă majoră o reprezintă Planul de 250 de milioane de euro pe an pentru companiile care fac investiţii în producţia de materii prime industriale. România trebuie să devină în 10 ani unul dintre hub-urile tehnologice şi industriale din Europa. Şi putem face asta readucând la viaţă marile uzine de metalurgie, siderurgie şi petrochimie cu ajutorul capitalului privat”, a completat premierul. Ciolacu a mai arătat că trebuie să investim masiv în industria chimică ca să producem în ţară îngrăşăminte agricole şi să scutim 3 miliarde de euro anual din importuri iar în paralel, trebuie să ne asigurăm că, indiferent de crizele care vor veni, România va avea mâncare sănătoasă şi la preţuri accesibile pentru toţi românii. Vom continua să dezvoltăm fabricile de procesare româneşti şi vom creşte subvenţiile pentru fermierii noştri.
Potrivit lui Marcel Ciolacu, ”o altă mare direcţie strategică este creşterea în continuare a alocărilor pentru toate programele de finanţare a IMM-urilor, iar în paralel, pun la punct un sistem prin care firmele exportatoare să fie susţinute prin bonificaţii fiscale”.
”Toate acestea nu se pot realiza fără un parteneriat autentic între stat şi mediul privat. Aceasta este partea esenţială a oricărui plan de creştere. De aceea, vin să vă propun să deveniţi unul dintre pilonii esenţiali ai acestui Parteneriat pentru Viitorul unei Economii Puternice a României! Aveţi expertiza necesară, aveţi viziunea de care are nevoie această ţară, aveţi curajul probat de determinarea cu care v-aţi crescut şi dezvoltat afacerile! Vă propun să construim împreună o economie în care niciun lider politic să nu mai ia hotărâri care privesc mediul de afaceri fără ca reprezentanţii acestuia să fie parte a deciziei”, a anunţat premierul Ciolacu.
”Vă propun să construim o ţară în care Preşedintele României să aibă la Palatul Cotroceni un Consiliu Economic Consultativ cu întâlniri lunare. Un Consiliu din care să facă parte cei mai importanţi reprezentanţi ai mediului antreprenorial din România, alături de analişti economici, de experţi pe domenii şi de înalţi funcţionari ai statului! Asta înseamnă cu adevărat să faci echipă cu oamenii de business ai României pentru binele ţării! Vă propun să construim o ţară în care, atunci când pleacă în deplasări externe, Preşedintele României să caute nu avioane pentru luxul său personal! Ci să ceară aeronave cât mai încăpătoare pentru delegaţii economice puternice, cum fac toţi liderii statelor europene dezvoltate!”, a completat Ciolacu.
”Cred că aceasta este calea sigură pentru a dezvolta mediul de afaceri din România şi economia noastră. Iar Camera de Comerţ şi Industrie a României rămâne pentru mine unul dintre cei mai importanţi parteneri instituţionali pentru a construi pe termen lung! În final, vă felicit pentru toate realizările de până acum şi vă doresc mult succes în proiectele viitoare, care cu siguranţă vor contribui la progresul major al mediului de afaceri românesc!”, a spus şeful Executivului în final, potrivit news.ro.