Accesul la servicii medicale în mediile vulnerabile din România este aproape inexistent. Sute de femei şi copii, care au nevoie de medici, nu beneficiază de consultaţii sau tratamente. Pentru a veni în sprijinul lor a fost înfiinţată „Caravana cu Medici”, un proiect prin care specialiştii acordă îngrijiri medicale oamenilor vulnerabili.
Iniţial, proiectul „Caravanei cu Medici” a fost creat de 5 medici rezidenţi, iar astăzi s-au alăturat acestei iniţiative 150 de medici rezidenţi sau specialişti.
„Caravana cu Medici este o asociaţie care a luat naştere în anul 2014 la iniţiativa a cinci medici rezidenţi. Aceştia se confruntau cu două probleme principale şi anume dificultatea accesului la servicii medicale de bază în rândul populaţiei din mediul rural, dar şi cu lipsa educaţiei medicale cu care ne confruntăm încă. Astfel au hotărât să ia problema în mâinile lor şi aşa au apărut unităţile medicale mobile.În acest moment realizăm cu aceste unităţi medicale trei tipuri de caravane şi anume caravana de medicină internă dedicată adulţilor, caravană pediatrică şi caravană dedicată sănătăţii femeii. Complementar realizăm şi sesiuni de educaţie medicală. Acestea merg în trei direcţii şi anume cursuri de prim ajutor, educaţie nutriţională şi educaţie pentru igiena dentară”, a declarat la Medika TV, dr. Andra Postelnicu, vicepreşedinte Caravana cu Medici – Bucureşti.
Scopul proiectului a fost de a aduce împreună voluntari, medici specialişt şi rezidenţi.
”Scopul nostru a fost încă de la început să aducem laolaltă o echipă multidisciplinară formată din 20-30 de participanţi voluntari, medici rezidenţi, medici specialişti, studenţi la medicină şi acum chiar şi asistenţi medicali, pentru a evalua starea de sănătate în populaţiile în care mergem, pe parcursul unui weekend”, a mai spus dr. Andra Postelnicu.
Anul acesta, „Caravana cu Medici” va străbate 35 de localităţi din mediul rural al României. Accesul la serviciile medicale oferite de specialiştii Caravanei se face printr-o solicitare înaintată acestora, prin intermediul unei pagini de internet.
„ Fiecare caravană începe cu o cerere pe site-ul nostru, www.caravanacumedici.ro. Acolo sunt completate câteva date de contact, iar mai apoi este menţionat şi motivul pentru care se cere acea caravană. Oricine poate cere caravana, cel mai des întâlnite cereri le-am găsit de la autorităţile locale, de la preoţi, de la oameni din localitatea respectivă. Noi preluăm cererea, luăm contactul cu solicitantul, apoi mergem la faţa locului să vedem despre ce este vorba, iar apoi se organizează caravana propriu-zisă”, a explicat dr. Andra Postelnicu.