VIDEO. Canicula, risc major pentru bolnavii cronici şi copiii foarte mici

VIDEO. Canicula, risc major pentru bolnavii cronici şi copiii foarte mici

Temperaturile ridicate creează disconfort pentru fiecare dintre noi. Însă persoanele cu afecţiuni cronice resimt mult mai puternic gradele cu plus din termometre. Starea lor de sănătate se poate înrăutăţi dacă nu ascultă sfaturile medicilor.

Dincolo de ceea ce înregistrează termometrele, temperatura de afară este puternic influenţată şi de mediul înconjurător, mai ales în mediul urban. Clădirile din beton, aparatele de aer condiţionat şi chiar asfaltul au ca efect creşterea temperaturilor din mediul exterior.

„Urban, sunt temperaturi de peste 40 de grade. O parte dintre clădiri au fost anvelopate termic şi nu acumulează şi nu radiază căldură, dar asfaltul şi betoanele din jurul lor radiază căldură. Iar ceea ce ne creează nouă confort acasă şi la birou, adică aerul condiţionat, este un schimbător de căldură. Face rece în încăpere, dar încălzeşte aerul de afară. Iar temperatura creşte şi de multe ori temperaturile acestea sunt mult mai mari. Şi sunt mult mai resimţite” a explicat dr. Bogdan Opriţa, şeful SMURD – Bucureşti.

Iar persoanele cu afecţiuni cronice sau copiii foarte mici, ale căror mecanisme de reglare a temperaturii nu sunt dezvoltat suficient, resimt din plin aceste creşteri de temperatură.

 

„Astfel, sugarii sau nou născuţii nu au dezvoltate mecanismele de  reglare a temperaturii a corpului.  De asemenea, vârstnicii au atrofiate aceste mecanisme. Şi atunci mult mai uşor pot să cadă victime hipertemiei. Şocul termic sau caloric pe care îl resimţim este cel pe care îl facem când ieşim în alt mediu sau din mediu intrăm într-o încăpere. Dacă este foarte rece în încăperea respectivă, vă daţi seama că diferenţa de temperatură este de la 20 de grade, la rece, la 40 de grade, la cald. Şi atunci o persoană se poate decompensa mai ales dacă are probleme cu tensiunea sau cu astmul. Pot suferi accidente vasculare cerebrale, pot leşina” mai spune dr. Bogdan Opriţa.

De asemenea, este nerecomandat să facem mişcare, pe timp de caniculă, la orele amiezii.

„Activităţile fizice nu sunt recomandat. Cine face jogging nu trebuie să facă la 12 ziua, va trebui să facă dimineaţa la 6 sau seara la 9, după apusul soarelui” a explicat dr. Bogdan Opriţa.

Afla mai multe desprecaniculabolnavi
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt