Serviciul 112 va fi revoluţionat. Cei care au nevoie de ajutor vor putea vorbi video cu dispecerii, iar salvatorii vor putea afla locaţia exactă a apelanţilor. Până acum, existau erori de localizare chiar şi de sute de metri. Autorităţile se vor folosi, astfel, mai mult de internet şi de tehnologiile 4G şi 5G. 9 milioane de euro costă investiţia.
La 20 de ani de când a fost implementat în România, Sistemul pentru Apeluri de Urgenţă urmează să treacă printr-o transformare majoră.
Dacă în prezent apelurile la 112 se fac doar audio, în curând ne vom putea conecta video cu salvatorii. Iar în caz că nu vom putea să sunăm, serviciul va oferi şi un sistem de mesaje text în timp real. O altă noutate importantă este că maşinile vor putea apela automat la 112, în cazul unui accident.
Autorităţile se vor folosi, astfel, de reţelele 4G şi 5G, dar şi o tehnologie de aflare a adresei IP a apelantului.
”Dacă astăzi pe baza telefoanelor, device-urilor pe care apelanţii pentru sistemul de urgenţă le au putem să identificăm la câteva sute de metri sau zeci de metri, prin tehnologiile 5G sau 4G putem să identificăm la câţiva metri distanţă sau chiar în pătrăţica aia, în metrul pătrat unde apelantul se află. De anul viitor vom putea testa în spaţiul public astfel de interacţiuni ale utilizatorului cu Sistemul Naţional de Apeluri de Urgenţă.”, a declarat Pavel Popescu, vicepreşedinte ANCOM, pentru Prima News.