VIDEO. Boala inflamatorie digestivă, tot mai prezentă la copii. Medic: A scăzut vârsta de diagnostic

VIDEO. Boala inflamatorie digestivă, tot mai prezentă la copii. Medic: A scăzut vârsta de diagnostic

Bolile inflamatorii digestive afectează sute de copii din ţara noastră. Medicii atrag atenţia că incidenţa acestui tip de afecţiuni a crescut foarte mult, iar vârstele la care sunt descoperite sunt tot mai mici.

„A fost o surpriză pentru noi în ultimii 2, 3 ani de zile să descoperim faptul că patologia de tip inflamatorie intestinală adică o afecţiune cronică a tubului digestiv, manifestată prin inflamaţie extrem de puternică, ulceraţii, modificări de tranzit, vărsături, un fel de măcinare internă a organismului, cu punct de plecare intestinul, este ceva ce a explodat în ultimii ani. Ne-au copleşit pur şi simplu aceste cazuri. Din păcate implicarea lor pe termen lung în viaţă este una de durată şi ne găsim în faţa faptului în care părinţilor va trebui să le spunem despre o afecţiune ce-i va purta toată viaţa pe aceşti copii” a declarat dr. Iulia Ţincu, medic primar gastroenterologie pediatrică.

Creşterea numărului de cazuri a generat o scădere a vârstei de diagnostic. Astăzi, copii sub 10 ani sunt diagnosticaţi cu boală inflamatorie digestivă.

„Vârsta clasică de debut, o vârstă medie se găsea în mod clasic în jurul vârstei de 12-14 ani. Discutăm de populaţie preadolescentă. A scăzut vârsta aceasta de debut, discutăm de copii cu 7,8 sau 10 ani vârstă medie şi prin implicarea genetică pentru că discutăm foarte mult în zona aceasta, există o entitate cu atât mai de speriat, pentru că ea se cheamă boală inflamatorie intestinală cu debut foarte precoce. Şi aceştia sunt copii cărora le debutează această boală mai devreme de 6 sau 8 ani” a mai spus dr. Iulia Ţincu.

Afla mai multe desprebolidigestiveiulia ţincu
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt