Terapia de substituţie hormonală înlocuieşte hormonii produşi de corp şi care sunt tot mai scăzuţi din punct de vedere al cantităţii la femeile ajunse la menopauză, cu hormoni sintetici. Deşi multe femei se feresc să beneficieze de acest tratament, terapia aduce multe schimbări în bine pentru femei.
„Aceste medicamente reduc riscurile cardiovasculare, reduc riscul de osteoporoză. De asemenea, îmbunătăţesc stilul de viaţă. Femeile se vor simţi mai bine, mai active. Conferă mai multă energie, reglează somnul, chiar şi pielea arată mai bine” susţine dr. Corina Georgescu Borţea, medic primar obstetrică-gincologie, Spitalul Regina Maria Băneasa, invitată în cadrul emisiunii „Doctor Medika”.
Evaluare periodică a stării de sănătate
Administrarea terapiei de substituţie hormonală nu se face întâmplător. Femeile care utilizează această metodă terapeutică pentru a limita impactul menopauzei asupra corpului lor beneficiază de monitorizare medicală permanentă, iar în cazul în care apar probleme, medicul va ştii cum să acţioneze.
„Ce este important de ştiut este că reevaluarea, prin analizele de sânge, se face mult mai des. Iniţial la o lună, apoi la 3 luni, la 6 luni. Trebuie să verificăm dacă tratamentul ni se potriveşte, dacă ne simţim bine, dacă este nevoie să creştem dozele. Trebuie o evaluare în dinamică şi o repetare a analizelor pentru a putea şti ce e potrivit şi ce nu” mai spune dr. Corina Georgescu Borţea, medic primar obstetrică-gincologie, Spitalul Regina Maria Băneasa, invitată în cadrul emisiunii „Doctor Medika”.
Totodată, aceste controale medicale şi analize efectuate periodic au rolul de a îmbunătăţi relaţia dintre paciente şi medicii cărora acestea li se adresează.
„Medicul va avea mereu grijă să fie totul ok. Nimeni nu vrea să aibă reacţii adverse. Prin colaborarea bună medic-pacient, se poate obţine un rezultat ideal” mai spune dr. Corina Georgescu Borţea, medic primar obstetrică-gincologie, Spitalul Regina Maria Băneasa, invitată în cadrul emisiunii „Doctor Medika”.