VIDEO. Americanii de rând încep să se opună maşinilor autonome. Un ”robotaxi” a fost incendiat de o mulţime furioasă

VIDEO. Americanii de rând încep să se opună maşinilor autonome. Un ”robotaxi” a fost incendiat de o mulţime furioasă

Recent, o mulţime de oameni din San Francisco a înconjurat o maşină fără şofer, i-a spart geamurile, a pus artificii în interior şi i-a dat foc. Vehiculul, în care nu se afla niciun pasager în acel moment, era deţinut şi operat de Waymo – unitatea de conducere autonomă a companiei mamă a Google, Alphabet – şi era unul dintre primele taxiuri complet autonome din lume. Unii cred că a fost, de asemenea, un simbol al resentimentelor tot mai mari împotriva AI şi a Big Tech, scrie The Independent.

Acesta a fost cel mai recent incident dintr-o serie de atacuri asupra vehiculelor care se conduc singure în oraş, care a început vara trecută când un grup de activişti a dezactivat robotaxiuri prin plasarea unor conuri de trafic pe capota acestora. Frustrările împotriva acestei tehnologii provin de la o gamă largă de locuitori din San Francisc: de la oficialii oraşului care se plâng că acestea obstrucţionează vehiculele de urgenţă până la sindicatele taximetriştilor care spun că vor costa locurile de muncă ale şoferilor umani, scrie G4Media.ro.

O teamă şi mai mare este că pun în pericol vieţile oamenilor. Scriitoarea Rebecca Solnit, care locuieşte în San Francisco, descrie comportamentul lor ca fiind „neregulat, imprevizibil şi tulburător” pentru ceilalţi participanţi la trafic. „De asemenea, încă nu am văzut un răspuns bun la întrebarea de ce avem nevoie de ele”, a scris ea pe Twitter/X în urma incendierii.

Săptămâna trecută, un taxi Waymo a intrat în coliziune cu un biciclist în San Francisco, a noua coliziune între vehicule autonome în California de la începutul anului, potrivit evidenţelor Departamentului pentru Autovehicule (DMV) al statului. Anul trecut, au avut loc peste 130 de incidente, unele soldate cu răniţi – şi chiar cu moartea unui câine.

Două dintre aceste incidente din 2023 tocmai au determinat prima rechemare în service a flotei de robotaxi a Waymo. Într-o secvenţă bizară de evenimente în decembrie anul trecut, două taxiuri Waymo separate s-au ciocnit cu acelaşi camion la câteva minute distanţă unul de celălalt în Phoenix, Arizona. Waymo a dat vina pe un „scenariu rar” cauzat de unghiul camionului pe şosea, care a făcut ca maşinile fără şofer să „prezică incorect mişcarea viitoare” a vehiculului.

„Această rechemare voluntară reflectă cât de serios ne luăm responsabilitatea de a ne desfăşura în siguranţă tehnologia şi de a comunica transparent cu publicul”, a declarat Mauricio Pena, directorul de siguranţă al Waymo, într-un comunicat. „Pe măsură ce deservim tot mai mulţi călătorii în tot mai multe oraşe, vom continua abordarea noastră de siguranţă pe primul loc, lucrând pentru a câştiga încrederea şi pentru a promova o comunicare transparentă cu călătorii noştri, cu membrii comunităţii, cu autorităţile de reglementare şi cu factorii de decizie politică.”

Rechemarea voluntară urmează unei rechemări obligatorii pentru Cruise, rivalul Waymo, după ce DMV din California a revocat licenţa operatorului de taxi autonom. Interdicţia din noiembrie anul trecut a venit după ce unul dintre vehicule a târât un pieton pe o stradă din San Francisco.

Interdicţia statului a dus la oprirea serviciilor Cruise în alte oraşe, inclusiv în Phoenix, care a fost unul dintre primele două oraşe din SUA, alături de San Francisco, care a legalizat utilizarea robotaxiurilor pe drumurile publice. La fel ca San Francisco, Phoenix se confruntă şi el cu propriile împotriviri. Cetăţenii vigilenţi au căutat, de asemenea, să se răzbune pe vehicule: au tăiat cauciucuri, au aruncat cu pietre şi chiar au îndreptat arme de foc spre ele în ultimii doi ani.

Pe măsură ce testele de transport de persoane fără şofer încep să se deruleze în Los Angeles şi Austin, nemulţumirea faţă de această tehnologie pare să se răspândească şi la un public mai larg.
În timpul Super Bowl de duminica trecută, unul dintre cele mai profitabile spoturi publicitare a fost dedicat boicotării Tesla, care a subliniat pericolele pe care le prezintă software-ul de conducere autonomă. Organizaţia din spatele campaniei, numită The Dawn Project, foloseşte motto-ul „Making computers safe for humanity” (Să facem computerele sigure pentru umanitate).

De la apariţia ChatGPT, la sfârşitul anului 2022, sistemele de inteligenţă artificială au stârnit atât promisiuni, cât şi panică, una dintre cele mai persistente îngrijorări fiind aceea că acestea vin după locurile noastre de muncă. Taxiurile care se conduc singure sunt în prezent unul dintre singurele exemple de maşini alimentate de AI care pătrund cu adevărat în forţa de muncă, oferind o priză unică pentru ca oamenii să îşi descarce frustrările.

Martorii oculari ai ultimului incident au declarat că atacul părea să înceapă spontan, însă modul în care oamenii s-au alăturat a sugerat nemulţumiri subiacente.

Anchetatorii încearcă încă să determine ce a determinat atacul, care a fost cel mai distructiv atac asupra unei maşini fără şofer din SUA de până acum, deşi se răspândesc deja temeri că ar putea fi începutul unei situaţii mai grave.

Afla mai multe despresan franciscomaşini autonome
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt