VIDEO. Alertă în Orientul Mijlociu! Israelul a lansat un atac preventiv în Liban, iar Hezbollah a tras cu 300 de rachete

VIDEO. Alertă în Orientul Mijlociu! Israelul a lansat un atac preventiv în Liban, iar Hezbollah a tras cu 300 de rachete

Este situaţie de urgenţă în Orientul Mijlociu, după ce Israelul a pornit, duminică dimineaţa, un atac preventiv în Liban, asupra Hezbollah. La scurt timp, alarmele de raid aerian au început să răsune în Israel. Gruparea paramilitară a lansat sute de rachete asupra Israelului. Purtătorul de cuvânt al IDF spune că armata israeliană evaluase deja că Hezbollah se pregătea să înceapă atacul.

 

În nordul Israelului, duminică dimineaţa, au sunat sirenele de alertă antiaeriană, după ce Hezbollah a lansat un atac major cu rachete. Imagini postate pe reţelele sociale arată numeroase de rachete interceptate de scutul Iron Dome. Potrivit serviciului de ambulanţă, nu au fost raportate imediat victime în Israel. Însă unele rachete au lovit mai multe clădiri din nordul Israelului.

Reprezentanţii grupării Hezbollah susţinute de Iran spun că au tras înspre Israel 320 de proiectile. În schimb, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene dă un număr mai mic – 150. Cu puţin timp înainte de aceste atacuri, aproape de ora 5 dimineaţa, Israelul a lovit ţinte din Liban cu circa 100 de avioane de luptă. Autorităţile israeliene l-au numit un atac preventiv pentru că evaluase deja că Hezbollah se pregătea să înceapă asaltul. Din imaginile postate pe reţelele sociale, pe partea libaneză a graniţei cu Israelul se vede un fum dens provocat de rachetele israeliene.

DANIEL HAGARI, purtătorul de cuvânt al IDF: „Acum o oră, am identificat pregătiri ample ale Hezbollah pentru a trage spre frontul intern israelian. După o identificare extinsă, forţele aeriene (israeliene) şi Comandamentul de Nord au început să lovească în mod proactiv şi larg ţinte Hezbollah pentru a elimina ameninţările care vizează cetăţenii. Înlăturăm ameninţările care vizează teritoriul israelian.”

Imediat după atacurile reciproce, premierul Benjamin Netanyahu a convocat cabinetul de securitate şi declară situaţie de urgenţă pentru 48 de ore. El a spus că Israelul va „face totul” pentru a-şi proteja ţara.

BENJAMIN NETANYAHU, premierul Israelului: „În această dimineaţă am detectat pregătirile lui Hezbollah de a ataca Israelul. Împreună cu Ministrul Apărării şi Şeful Statului Major, am instruit IDF (Forţele de Apărare Israeliene) să acţioneze în mod proactiv pentru a elimina ameninţarea”

Între timp, oficialii israelieni au anunţat că aeroportul Internaţional Ben Gurion din Tel Aviv a fost închis temporar duminică dimineaţa. Iar zborurile au fost suspendate.

"Habar n-am ce se întâmplă. Auzim că sunt drone şi rachete. Vezi pe chipul tuturor că sunt speriaţi, toată lumea aşteaptă, stând pe podea, nu ştiu ce urmează. Suntem pregătiţi pentru ce vrea Dumnezeu. Dar asta este... trebuie să rămânem puternici”, spune un turist. 

Hezbollah a confirmat operaţiunea de duminică împotriva Israelului. Mişcarea libaneză susţinută de Iran a anunţat că astfel şi-a început operaţiunea de răzbunare a comandantului, care a fost ucis de Israel la Beirut luna trecută. Însă acest episod cu rachete ar fi doar o primă fază din răspunsul lor. Atacurile dintre Israel şi Hezbollah au loc în timp ce negociatorii se întâlnesc la Cairo într-un efort disperat de a încheia un armistiţiu în Gaza. Oficiali din Liban spun că situaţia din Orient depinde de aceste negocieri.

 

Afla mai multe despreatacisraellibanrachetehezbollah
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt