VIDEO. 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice. Ce a transmis Klaus Iohannis

VIDEO. 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice. Ce a transmis Klaus Iohannis

NATO sărbătoreşte astăzi 75 de ani de la înfiinţare. Concepută iniţial ca un scut al Occidentului împotriva Uniunii Sovietice, Alianţa este astăzi “cea mai puternică din istorie“, conform şefului blocului militar, Jens Stoltenberg. Miniştrii de Externe din cele 32 de ţări ale Alianţei participă joi la Bruxelles la o ceremonie de tăiere a tortului.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, şi omologii săi marchează la Bruxelles momentul semnării tratatului de înfiinţare al Alianţei Nord-Atlantice - pe 4 aprilie 1949, la Washington. O sărbătoare mai mare este însă planificată pentru perioada 9-11 iulie, atunci când liderii NATO se vor întâlni la Washington.

A 75-a aniversare găseşte NATO într-o perioada la care puţini s-ar fi putut gândi cu doar câţiva ani în urmă: cu doi noi membri nordici, Suedia şi Finlanda. Cele două ţări au renunţat la o lungă tradiţie de neutralitate după ce Rusia a invadat pe scară largă Ucraina. Paradoxal, intenţia Alianţei de a se extinde, primind Ucraina, a fost unul dintre motivele invocate de preşedintele rus, Vladimir Putin, pentru declanşarea războiului.

Ameninţarea rusă a făcut ca NATO să-şi mărească prezenţa în flancul estic. Tocmai în aceste zile aniversare, aici au loc cele mai mari exerciţii militare din istoria de după Războiul Rece al organizaţiei, cu participarea a 90.000 de militari. Recent, Guvernul României a anunţat extinderea bazei militare aeriene de la Mihail Kogălniceanu, cea mai mare bază militară europeană a NATO.

Iohannis: "România este ferm angajată în procesul de adaptare permanentă a NATO"

”NATO, cea mai puternică şi mai importantă Alianţă de apărare din istorie, împlineşte 75 de ani. Relevanţa sa este cu atât mai mare, având în vedere contextul dificil actual. România este ferm angajată în procesul de adaptare permanentă a NATO, astfel încât aceasta să devină mai puternică şi mai bine pregătită pentru viitor”, transmite Klaus Iohannis cu ocazia aniversării.

(Elena Andrei)

Afla mai multe desprenatobruxellesrăzboialianţă
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt