VIDEO - 4.000 de oameni evacuaţi din peninsula Reykjanes, după ce un vulcan a erupt cu putere

VIDEO - 4.000 de oameni evacuaţi din peninsula Reykjanes, după ce un vulcan a erupt cu putere
foto: captură Reuters Science News

Un vulcan a erupt în peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei, după săptămâni de activitate seismică intensă. Aproximativ 4.000 de persoane au fost evacuate din oraşul pescăresc Grindavik, iar centrul spa geotermal Blue Lagoon din apropiere a fost închis, potrivit BBC.
 

Erupţia a început la nord de oraş la ora locală 22:17 (22:17 GMT), a precizat Biroul islandez de meteorologie. Regiunea din jurul capitalei Reykjavik se confruntă cu o creştere a activităţii seismice de la sfârşitul lunii octombrie. Imagini şi videoclipuri postate pe reţelele de socializare au arătat lava izbucnind din vulcan la doar o oră după ce a fost detectat un roi de cutremure, sau evenimente seismice. Un elicopter al pazei de coastă a fost trimis în zonă pentru a confirma locaţia exactă şi mărimea erupţiei.
Met Office a precizat că erupţia a fost localizată la aproximativ 4 km nord-est de Grindavik, iar activitatea seismică se deplasa spre oraş. Lungimea fisurii din vulcan este de aproximativ 3,5 km, iar lava curge cu o viteză de aproximativ 100-200 de metri cubi pe secundă, a adăugat acesta. Acesta a precizat că această cantitate este de multe ori mai mare decât în cazul erupţiilor anterioare din peninsula Reykjanes din ultimii ani.
Un ofiţer superior de poliţie de la Apărarea Civilă a declarat pentru postul naţional de televiziune RUV că erupţia a avut loc rapid şi pare să fie "un eveniment destul de mare". Vidir Reynisson a declarat că lava părea să curgă în toate direcţiile dintr-o fisură mare din vulcan.

Afla mai multe desprevulcanislandaeruptie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt