Vicepreşedintele SUA: Alegerile din România au fost anulate „pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenţii de informaţii şi la presiunea enormă din partea vecinilor săi continentali”

Vicepreşedintele SUA: Alegerile din România au fost anulate „pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenţii de informaţii şi la presiunea enormă din partea vecinilor săi continentali”

Anularea alegerilor prezidenţiale din România a fost menţionată de vicepreşedintele american JD Vance în discursul său din prima zi a Conferinţei de Securitate de la München.

În intervenţia sa, Vance a criticat faptul că un fost comisar european „a apărut recent la televizor şi părea încântat că guvernul român tocmai a anulat un întreg scrutin” şi a avertizat că „acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi în Germania”.

Deşi nu a fost numit explicit, este evident că vicepreşedintele SUA s-a referit la Thierry Breton, politician francez şi fost comisar european. La începutul anului, Breton a făcut referire la România pentru a sugera că „au făcut-o în România şi va trebui făcut şi în Germania, dacă e necesar”, în cazul unor alegeri contestate.

JD Vance: Standardele democratice sunt ameninţate

Vicepreşedintele american a ridicat semne de întrebare asupra coerenţei susţinerii valorilor democratice în Europa:
„De ani de zile, ni se spune că tot ceea ce finanţăm şi sprijinim este în numele valorilor noastre democratice comune, totul, de la politica noastră faţă de Ucraina la cenzura digitală, este prezentat ca o apărare a democraţiei. Dar când vedem instanţe europene care anulează alegeri şi înalţi funcţionari care ameninţă să anuleze altele, ar trebui să ne întrebăm dacă ne menţinem la un standard suficient de ridicat”, a declarat JD Vance.

El a caracterizat anularea alegerilor din România ca fiind făcută „pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenţii de informaţii şi a presiunii enorme din partea vecinilor continentali”.

Critici la adresa teoriei despre influenţa externă
JD Vance a contestat ideea că democraţia poate fi ameninţată de campanii de publicitate online venite din străinătate, afirmând că „dacă credeţi acest lucru, atunci democraţia dumneavoastră nu a fost foarte puternică de la început”.

De asemenea, a criticat organizatorii Conferinţei de la München pentru excluderea partidelor populiste, spunând că „nu trebuie să fim de acord dar este de datoria noastră să participăm cel puţin la dialog cu acestea”.

Vance: „Cuvinte din era sovietică” folosite pentru a suprima opinii alternative

În discursul său, vicepreşedintele SUA a făcut referire la tendinţa de a eticheta opiniile diferite drept ameninţări la adresa democraţiei, afirmând că:
„Pentru mulţi dintre noi, de cealaltă parte a Atlanticului, seamănă din ce în ce mai mult cu vechi interese înrădăcinate care se ascund în spatele unor cuvinte urâte din era sovietică, precum dezinformare şi minciuna, cărora pur şi simplu nu le place ideea că cineva cu un punct de vedere alternativ ar putea exprima o opinie diferită sau, Doamne fereşte, ar putea vota diferit sau, chiar mai rău, ar putea câştiga alegerile”.

Declaraţiile lui JD Vance reflectă o schimbare de ton a administraţiei americane faţă de deciziile politice din Europa şi sugerează o poziţie mai critică a Washingtonului privind evoluţiile democratice din UE.

Afla mai multe desprejd vancealegerianulare
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt