Veşti bune de la Banca Mondială. Economia României, pe o pantă ascendentă

Veşti bune de la Banca Mondială. Economia României, pe o pantă ascendentă

Economia românească va înregistra un avans de 3,3% în acest an, şi de 3,8% în 2025, conform celui mai recent raport privind „Perspectivele Economice Globale” (Global Economic Prospects), publicat la 11 iunie de Banca Mondială. Aceste cifre sunt similare celor previzionate în ianuarie.

Optimism în ceea ce priveşte performanţa economică a României 

În luna mai, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat că nu şi-a modificat estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2024. Conform celor mai recente prognoze ale BERD, PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 3,2% în acest an, similar estimărilor din luna septembrie 2023. Creşterea ar urma să accelereze la 3,4% anul viitor.

Comerţul internaţional al României a revenit la creşteri de două cifre în T2 2024

Primele date privind comerţul internaţional al României pentru trimestrul al doilea al acestui an indică o revenire semnificativă, cu creşteri de două cifre atât la importuri, cât şi la exporturi. Datele referitoare la importuri sunt strâns legate de avansul consumului intern, reflectat mai ales în creşterea vânzărilor cu amănuntul, care au înregistrat, de asemenea, creşteri de două cifre în aprilie.

Avansul exporturilor este un semn pozitiv pentru industrie, iar analizele economice realizate de Standard & Poor’s (indicele PMI) şi institutul german de studii economice IFO sugerează o revenire pe creştere în aprilie şi mai, în special în industria prelucrătoare. Această tendinţă pozitivă este observată atât în România, cât şi în Germania, principala destinaţie de export pentru produsele româneşti.

Afla mai multe despreeconomiepib
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt